Публикуването на счетоводните отчети на банките в САЩ за второто тримесечие вече започна, а данните показват мащаба на удара, който е понесъл финансовият сектор в страната. Данните разкриват и какви динамики може да се очакват от отрасъла и в бъдеще.

След като едва излезе на нетна печалба от 653 млн. долара през първото тримесечие, Wells Fargo не можа да спаси второто, през което отчете загуба в размер на 2,379 млрд. долара. Това е първата тримесечна загуба за финансовата институция от 2008 г. насам.

Благодарение на този финансов резултат, банката отчете загуба от 66 цента на акция, което е значително по-слабо представяне спрямо година по-рано, когато имаше печалба от 1,3 долара на акция. Wells Fargo посочи, че понижи раздаваните дивиденти, които преди бяха от 55 цента на акция. Въпреки че очакването на анализаторите беше, че те ще се свият до 20 цента на акция, решението на управата на финансовата институция е още по-разочароващо и инвеститорите ѝ ще получат само 10 цента на акция.

Д-р Красимир Петров: Навлизаме в криза, която ще измерима с Голямата депресия

Д-р Красимир Петров: Навлизаме в криза, която ще е измерима с Голямата депресия

Няма проблеми икономиката да се свива с по 10-15% годишно, а инфлацията да нараства с 20-30%, посочи икономистът

Освен това банката ще изтегли изключително голяма част от капитала си, за да покрива загубите, причинени от необслужваните кредити. Дупката в отчета на банката се очакваше да е в размер на 4,86 млрд. долара, но в действителност е двойно по-голяма и възлиза на 9,5 млрд. долара, заради което тя ще използва 8,4 млрд. долара от собствените си ресурси. Това е 17 пъти по-голяма сума от заделената година по-рано.

Състоянието на JPMorgan, която е най-голямата банка в САЩ, също е тежко, макар че тя поне не е излязла на загуба през второто тримесечие на годината. Все пак печалбата ѝ се срива с 51% на годишна основа - от 9,7 до 4,7 млрд. долара, - а причината също е, че тя заделя ресурси, по-точно 10,5 млрд. долара, за да покрива загубите (8,3 млрд. долара) от необслужваните кредити, което нанесе сериозен удар по кредитното ѝ поделение.

И въпреки че търговският ѝ отдел се представяше изключително добре, в немалка степен и заради огромното количество новонапечатани пари, които Федералният резерв инжектира в икономиката, приходите на акция се понижиха до 1,38 долара, което надхвърли очакванията на Wall Street.

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Какви са приликите между тогава и сега и какво можем да очакваме от настоящата криза

При Citigroup показателите бяха най-положителни, като всъщност разходите ѝ се свиват с 1% на годишна основа, а приходите растат с 5% до 19,73 млрд. долара. Това внесе оптимизъм сред инвеститорите и въпреки че акциите на Citigroup се понижиха с 2% в началото на търговията, през втората половина на деня поскъпнаха с 4%.

Печалбата на банката обаче се срива с впечатляващите 73% на годишна основа и с 48% на тримесечна основа и възлиза на 1,316 млрд. долара. Приходите ѝ от корпоративно банкиране също са надолу с 49% спрямо същия период на миналата година, до 290 млн. долара.