Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е постигнала споразумение с Moderna за производство и доставка на 100 милиона дози от ваксината срещу Covid-19, след като тя бъде одобрена. Това стана ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването и човешките услуги в САЩ, пише CNN.

Moderna е една от няколкото компании, произвеждащи ваксината "под риск", както индустрията я нарича - компанията в момента произвежда ваксината, преди тя да e окончателно одобрена. В момента се провеждат клинични тестове, за да се определи дали ваксината е безопасна и ефективна.

Съгласно договора със САЩ, който възлиза на стойност до 1,525 милиарда долара за 100 милиона дози, ваксините ще бъдат собственост на правителството на САЩ и ще бъдат разпределени и използвани като част от кампанията срещу Covid-19, като ще се предоставят на гражданите безплатно. Правителството може също да придобие допълнително до 400 милиона дози от тази ваксина, пише министерството.

САЩ ще платят на Sanofi и GSK $2,1 милиарда за 100 милиона дози коронавирусна ваксина

САЩ ще платят на Sanofi и GSK $2,1 милиарда за 100 милиона дози коронавирусна ваксина

Това е поредната компания, на която страната плаща за ваксина

Ваксината, наречена mRNA-1273, е разработена от Moderna в сътрудничество с правителството на САЩ. Компанията беше подпомогната и от Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания, а Американският орган за биомедицински решения в областта на научните изследвания, известен като BARDA, подкрепяше клиничните изпитвания в късен етап и спомогна за увеличаване на производството.

През юли правителството също така постигна споразумение с Pfizer за производство на 100 милиона дози от ваксината на компанията. През август тя постигна подобна сделка за 100 милиона дози и с Janssen, дъщерната фирма за ваксини на Johnson & Johnson. Правителството на САЩ има и други сделки с GlaxoSmithKline, Sanofi Pasteur, Novavax и AstraZeneca.

Според данни на Световната здравна организация към момента има 28 ваксини срещу Covid-19, които са във фаза тестване върху хора.

Moderna разкри бъдещата цена на ваксината срещу коронавирус

Moderna разкри бъдещата цена на ваксината срещу коронавирус

За момента това ще е най-скъпата ваксина в сравнение с останалите производители