Съветът на Европейския съюз включи в списъка на санкциите шест руски компании, участвали в изграждането на Кримския мост, съобщава РИА Новости.

"В рамките на мерките за непризнаване на незаконната анексия на Крим и Севастопол Съветът на ЕС разглежда строителството на моста над Керченския пролив като по нататъшно действие подкопаващо териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна", се казва в документа публикуван на официалния сайт на ЕС.

В списъка попадат компании "Стройгазмонтаж-Мост", АО "ВАД", корабостроителния завод "Залив", ПАО "Мостотрест", институт "Хипростроймост", "Стройгазмонтаж - СГМ Груп".

Мерките включват замразяване на активи, принадлежащи на тези организации в ЕС, а така също забрана за физически и юридически лица, регистрирани в Европейския съюз да им предоставят каквито и да било средства.

По този начин броят на организациите, включени в санкционния списък на Европейския съюз достигат 44. Освен това ЕС забранява влизането на територията на съюза на 155 лица, като техните активи също са замразени.