Русия катежорично няма да може да откаже транзита на газ през Украйна поради европейските регулаторни правила. Това заяви днес Павел Маевски, който е председател на борда на полската петролна и газова компания PGNIG, цитиран от руските медии. 

"Завършването на строителството на газопровода "Северен поток 2", при условие, че той работи в съответствие с европейските разпоредби, означава, че "Газпром" няма да може да го използва с пълния си капацитет. И ако той не може да направи това, то тогава ще бъде принуден да транспортира газ през Украйна в бъдеще дори и да не му се иска", коментира още Маевски.

Русия: "Северен поток 2" ще укрепи енергийната сигурност на Европа

Русия: "Северен поток 2" ще укрепи енергийната сигурност на Европа

Според Сергей Лавров, благодарение на газопровода, Старият континент ще е енергийно независим десетилетия наред

"Северен поток 2" е газопровод с дължина над 1200 километра, който минава между Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Тръбопроводът преминава през изключителните икономически зони и териториални води на Германия, Дания, Финландия, Швеция и Русия. Планира се тръбата да може да транспортира 55 милиарда кубически метра газ годишно.

Припомняме, че в края на август "Газпром" съобщи, че пускането в експлоатация на първата част от газопровода вече е в последен етап. На 6 септември операторът на проекта Nord Stream 2 AG обяви приключването на заваряването на тръби от втората част на газопровода.

Миналата седмица президентът на Украйна Владимир Зеленски се помоли за подкрепа лично на американския президент Джо Байдън. Украйна разчита на истински гаранции от страна на САЩ след завършването на газопровода "Северен поток 2" - за това, че няма да бъде ощетена от страна на Русия.

ЕС: В "Северен поток 2" няма нарушения и той не е с антиевропейски характер

ЕС: В "Северен поток 2" няма нарушения и той не е с антиевропейски характер

След критики от страна на Полша, върховният представител на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че при газопровода няма нарушения от страна на Германия