Съпътстваният с много спорове законопроект за изваждане от употреба на отоплителните системи на газ и нафта днес беше одобрен от германския парламент, съобщава ДПА.

Макар да има сериозна обществена и политическа съпротива срещу текстовете, те бяха приети с гласовете на трите партии в управляващата коалиция - ГСДП, Зелените и Свободните демократи.

Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Колко би струвало на месец отоплението на средностатистически апартамент с площ от 70 кв. м с височина 2.5 м?

Контекст: Законопроектът е инициатива на Зелените и на икономическия министър Роберт Хабек. Целта му е към 2045 г. отоплението в страната да не зависи от газ и петролни продукти, като очакването е, че това ще допринесе в борбата с климатичните промени - 15% от парниковите емисии идват именно от домовете.

Ако бъдат приети, текстовете ще забранят на строители и собственици да инсталират по-голямата част от използваните в момента отоплителни системи в новите сгради в някои райони. След 2026-2028 г. всички германци ще бъдат задължени при излизане от употреба на използваните досега от тях инсталации да минат на такива, които използват минимум 65% енергия от ВЕИ.

Как да намалим разходите за отопление и електричество с близо 20%?

Как да намалим разходите за отопление и електричество с близо 20%?

С настъпването на по-студеното време започваме да се замисляме за отоплението на нашите домове, но и за сметките, които идват с това

Властите лансират термопомпите като алтернатива, тъй като са с висока енергийна ефективност. Те обаче са и доста скъпи, поради което държавата ще покрива около 70 на сто от разходите, а останалите пари ще могат да дойдат от специални нисколихвени кредити. Това ще струва на държавата по над 9 млрд. евро на година.

Последните промени в законопроекта премахнаха изключенията за собственици на жилища на над 80-годишна възраст.

Германците масово се запасяват с електроуреди за отопление

Германците масово се запасяват с електроуреди за отопление

Подготвяйки се за зима без руски газ

От друга страна: Около 70% от германците са против новите регулации и не приемат да плащат за подмяната на отоплителните инсталации.

Всички партии в опозиция също критикуват законопроекта с различни мотиви - според десницата той се гласува прибързано и с много несъвършенства, докато крайната левица вижда в него "сляп екоактивизъм" на гърба на обикновените германци.

В самата управляваща коалиция месеци наред не се постигаше консенсус, в това число - с публична размяна на обвинения между Свободните демократи и Зелените. Допълнително забавяне дойде през юли, когато Конституционният съд в Карлсруе отсъди, че процедурата е била неправомерно ускорена.

Германия обмисля финансова помощ за домакинствата заради високите разходи за отопление

Германия обмисля финансова помощ за домакинствата заради високите разходи за отопление

Ще "бъде предоставена солидарна подкрепа за хората, които са особено засегнати"

Какво следва: След като беше одобрен от долната камара на Бундестага, законът ще влезе в горната камара на парламента до края на месеца и ще влезе в сила от началото на следващата година.