Подготвяйки се за зима без руски газ германците масово изкупуват електрически уреди. Около 600 000 отоплителни уреди са били продадени в Германия през първите шест месеца на 2022 г., според компанията за пазарни проучвания GFK, това представлява 35% ръст спрямо същия период на миналата година.

"Има огромно увеличение на продажбите на електрически уреди за отопление през последните два месеца и тези, с които разполагаме вече са на изчерпване", казва Франк Доринг, собственик на магазина за електрически стоки Eisen Doring в Берлин.

"Не мога да коментирам кога ще има доставки на нови електроуреди", добави той.

Германия има само три месеца да се спаси от енергийна криза

Най-голямата икономика в Европа има само три месеца да се спаси от енергийна криза

Тя не може да разчита дори на Франция, където дефектните ядрени реактори усложняват газовата криза

През последните месеци "Газпром" намали постъпателно и драстично подаването на газ през Украйна, Полша и Балтийско море с различни обяснения - бойните действия в украинската Луганска област, контрасанкции срещу полски компании и техническа неизправност на турбините на тръбопровода "Северен поток 1".

Германия е силно зависима от руския енергиен внос и многократните намаления на доставките на газ от "Газпром" породиха опасения, че Русия може да прекъсне доставките, за да се опита да спечели политическо влияние над Европа, която наложи широкообхватни санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

В опитите си да се отърве от зависимостта си от руския монополист, германското правителство нареди газохранилищата да бъдат запълнени до ноември.

Германия преосмисля позицията си за ядрените централи: Последните 3 съоръжения може да продължат работа

Германия преосмисля позицията си за ядрените централи: Последните 3 съоръжения може да продължат работа

Тя разчита на природен газ от Русия, който представлява 35% от вноса на гориво в страната

"Ситуацията е сериозна и зимата ще дойде", каза министърът на икономиката Роберт Хабек. "Намаляването на доставките на газ е икономическа атака срещу нас от (руския президент Владимир) Путин. Ние ще се защитим срещу това, но сега страната ни ще трябва да тръгне по каменист път", каза още той, цитиран от See News.

Брюксел поиска от всичките 27 държави членки да намалят потреблението си на газ с 15% преди зимата, която се очаква да бъде предизвикателна.

Противоречие беше разпалено в Испания във вторник, когато правителството забрани климатизацията да пада под 27°C в опит да намали консумацията на енергия, докато Франция нареди на магазините с климатик да затварят вратите си.

Икономии в Испания: намаляват климатиците и гасят светлините на витрините

Икономии в Испания: намаляват климатиците и гасят светлините на витрините

Новите мерки причинявали "мрак, бедност и тъга", според опозицията