Германия обмисля отлагане на затварянето на останалите три ядрени централи в страната, тъй като Русия продължава да намалява доставките на природен газ за най-голямата икономика в Европа, предава Business Insider.

"Министърът на икономиката възложи изчисления на най-лошия сценарий", заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц.Той отговори и на въпрос дали могат да се запазят ядрените централи.

Това би било стъпка назад за страната, защото Германия постепенно се отказа от ядрената енергия след ядрената катастрофа във Фукушима в Япония през март 2011 г. Това е изключително спорен въпрос в Германия, където антиядреното движение датира от 70-те години на миналия век.

През миналия месец канцлерът Шолц, който е от Социалдемократическата партия, отхвърли предложението за удължаване на дейността на атомните централи. На фона на безпрецедентната енергийна криза обаче, дори Зелената партия, която се роди от антиядреното движение, смекчи позицията си относно изключване на всички ядрени реактори тази година.

"Във всеки момент от тази криза трябва да реагираме според текущата ситуация и да разгледаме всички варианти", каза лидерът на Зелената партия Рикарда Ланг пред германската телевизия в неделя. "Трябва да предотвратим обедняването на населението", добави Ланг.

Германия разчита на природен газ от Русия, който представлява 35% от вноса на гориво в страната. Индустриалната електроцентрала внася почти целия природен газ, който използва, което представлява около една четвърт от общия енергиен микс на страната според министерството на икономиката.

Основният доставчик на природен газ Русия обаче намалява доставките за Германия и не само, позовавайки се на технически причини, дължащи се на широкообхватните санкции заради войната в Украйна. В сряда Русия намали потоците на природен газ за Германия до едва 20% от капацитета на ключовия газопровод "Северен поток 1". Свиването на доставките утрои цените на европейските фючърси за природен газ, което покачи сметките за ток.

Германската промишленост предупреждава за сериозни икономически трудности, ако руският газ бъде напълно спрян. По-рано този месец представител на профсъюза в страната коментира, че цели индустрии могат да се сринат при такъв сценарий, затривайки работните места.

"Компаниите очакват бизнесът да стане много по-труден през следващите месеци. Те не са доволни от сегашното си състояние", каза Клеменс Фуест, президент на мозъчния тръст Ifo Institute. "Германия е на прага на рецесия."