Правителството на Испания нареди на всички бизнеси да намалят климатиците си и магазините да изключват осветлението си през нощта, докато страната се бори да пести енергия преди тази зима, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Климатиците не могат да бъдат сваляни под 27 градуса през лятото и отоплението не може да надвишава 19 градуса тази зима, докато витрините на магазините трябва да се гасят след 22 часа, според постановлението, прието в понеделник.

Подобни мерки вече са въведени за сградите на публичната администрация, а за домакинствата засега остават доброволни.

"Светът е с главата надолу, имаме война в Европа", каза във вторник испанският министър на екологичния преход Тереза ​​Рибера.

"(Това са) специални усилия в извънредно време", добави тя, като подчерта, че мерките са предназначени да покажат "единството и солидарността" на страната с нейните европейски партньори.

Испания каза, че този ход ще помогне на страната да постигне целта си за намаляване на потреблението на газ със 7 процента - в съответствие с ангажиментите, поети миналата седмица като част от по-широко споразумение в рамките на ЕС, което има за цел да намали търсенето на газ преди зимата на фона на надвисналата енергийна криза, предизвикана от войната в Украйна.

Миналата седмица министрите на енергетиката на ЕС договориха споразумение, което може да наложи задължително разпределение на газа в целия блок в случай на недостиг на доставки през зимата - и доброволно страните да намлят търсенето на газ с 15 процента до март.

Мадрид се противопостави на първоначалното предложение на Комисията, като Рибера оглави коалиция от предимно южноевропейски държави срещу плана на основание, че той не взема предвид адекватно различните национални енергийни миксове, търговските връзки и нивата на зависимост от руския газ.

За разлика от много други страни-членки на ЕС, Испания има ограничена зависимост от руския газ, като само 10,5 процента от вноса му е идвал от там през 2020 г. Природният газ съставлява малко под една четвърт от енергийния микс на Испания през същата година.

Инициативата от понеделник дава на бизнеса седем дни да се адаптират към новите мерки, които могат да бъдат облекчени в случаи на екстремни температури и ще бъдат в сила до ноември 2023 г. Правителството също се очаква да стартира по-широк енергиен план за извънредни ситуации и икономии през септември.

Но не всички са доволни от плановете.

Изабел Диас Аюсо, президент на Мадридската общност (испанската столица има статут на провинция-бел.ред.) и изгряващ политик в консервативната Народна партия, каза, че законът няма да с прилага в испанската столица.

"Мадрид няма да затвори", каза тя. "Този закон генерира несигурност и плаши туризма и потреблението. Причинява мрак, бедност и тъга."