Седалището на президента Дворецът Белвю в германската столицата Берлин вече не е осветен през нощта, град Хановер спира топлата вода при душовете на басейните и фитнес зали, а общините в цялата страна взимат различни мерки за зимата, но това е само началото на криза, която ще обхване цяла Европа.

Въпреки, че все още сме разгара на лятото, най-голямата икономика в Европа няма много време за губене, за да предотврати недостиг на енергия тази зима, който би бил безпрецедентен за развита нация. Голяма част от страните в Европа усещат напрежението от натиска върху доставките на природен газ, но никоя друга страна не е толкова изложена, колкото най-голямата икономика в региона, където почти половината от домовете разчитат на горивото за отопление.

Администрацията на канцлера Олаф Шолц съвсем наскоро постави цели за намаляване на търсенето, защото усилията за осигуряване на алтернативни доставки се провалят. След като Москва продължи да затяга доставките и Франция се опитва да изнася електричество към своите съседи, не се очаква зимата да мине без известни рискове.

Кремъл вероятно ще остави жизненоважните газови потоци за Европа на минимални нива. Това означава, че недостигът за региона вероятно ще продължи, като цените на газа вече са достигнали рекорд тази година.

Германия не може да разчита дори на Франция, където дефектните ядрени реактори усложняват газовата криза. Цените на електроенергията в двете най-големи икономики в Европа скочиха до рекорди миналата седмица.

Русия е исторически най-големият доставчик на газ за Европейския съюз, който доставя около 40% от газа. Страната постепенно намали доставките като очевидно отмъщение срещу санкциите на Запада.

Германия преосмисля позицията си за ядрените централи: Последните 3 съоръжения може да продължат работа

Германия преосмисля позицията си за ядрените централи: Последните 3 съоръжения може да продължат работа

Тя разчита на природен газ от Русия, който представлява 35% от вноса на гориво в страната

Последният ход на Русия бе предприет миналата седмица, когато "Газпром" обяви, че проблем с турбината намаля потоците по ключовия тръбопровод Северен поток до около 20% от капацитета. В резултат цените на газа скочиха с над 30% миналата седмица, а цените на електроенергията счупиха няколко рекорда.

Хабек, който отговаря за енергийната политика, нарече обосновката на Газпром "фарс", но призна, че ситуацията е сериозна и поднови призива си компаниите и потребителите да увеличат усилията си за спестяване. Министерството на енергетиката позволи работата на електроцентрали, работещи с въглища, в противоречие с усилията за климата и препоръчва на германците да перат дрехите при по-ниски температури.

Ако мерките се провалят, правителството има властта да обяви газова "извънредна ситуация", което ще включва държавата да поеме контрола върху разпределението и да реши кой да получи горивото и кой не.

Въпреки че домакинствата и критични сгради като болниците са защитени от прекъсвания, няма гаранция, че стайните температури ще бъдат на комфортното ниво. Увеличенията на разходите, които ще започнат сериозно тази есен, увеличават натиска върху бедните. Вече около всеки четвърти германец е изпаднал в енергийна бедност, което означава, че разходите за отопление и осветление влияят върху способността за покриване на други разходи, според Кьолнския институт за икономически изследвания. В момента правителството работи върху програми за подпомагане на домакинствата с ниски доходи.

И Германия поиска да удължи работата на въглищните централи

И Германия поиска да удължи работата на въглищните централи

Най-голямата европейска икономика е една от най-зависимите от руски газ

Повечето германци подкрепят Украйна - около половината казват, че правителството трябва да продължи да подкрепя Киев въпреки растящите енергийни разходи, според проучване на Policy Matters за Die Zeit, но има и критици, което би оказало натиск върху канцлера.

След избухването на военните действия Германия се опита да реагира, притисната от дългогодишната си политика на взаимодействие с Русия и нежеланието на индустрията да се откаже от евтиния газ, според служители, участващи в дискусиите в ЕС. Тази ера свърши.

Със смущенията и намаленията на доставките "Газпром" унищожи доверието в Русия като надежден доставчик на енергия за Европа", каза Марио Мерен, главен изпълнителен директор на германската петролна компания Wintershall Dea AG.

Сега Германия се нуждае от подкрепа, защото не следваше насоките на ЕС за диверсификация на енергийните източници.

Подобно на Германия, Италия разчиташе на Русия за повече от половината от газовите си доставки, но действаше по-бързо, за да осигури алтернативни източници от страни като Алжир и Катар, а нейните терминали за внос на доставки на LNG й дават предимство. Министърът на екологичния преход Роберто Чинголани каза, че Италия може да прекара зимата само с незначителни съкращения на потреблението си, дори ако Русия напълно спре потоците.

Но за Германия ситуацията е много по-тежка заради промишленото търсене, както и по-ниските нива на съхранение. Страната едва сега развива инфраструктура за LNG, но първият плаващ терминал няма да бъде готов навреме, за да помогне тази година, както се надяваше правителството, според германския енергиен гигант Uniper SE, който инвестира в съоръжението.

Германия е на прага на рецесия

Най-голямата икономика в Европа е на прага на рецесия

Заради заплахата от недостиг на газ и високите цени на енергията

Все пак има обнадеждаващи признаци. Mercedes-Benz Group AG заяви, че обширният завод в Зинделфинген, където компанията произвежда луксозния седан S-класа, вече може да работи без природен газ - горивото, което обикновено се използва в цеха за боядисване. Производителят на автомобили може дори да има достатъчно излишък, за да покрие недостига на другаде.

Солидарността на Европа също е надежда за страната. Страните от ЕС постигнаха политическо споразумение да намалят използването на газ с 15% тази зима, ако Русия затвори крана. Въпреки че има някои изключения, планът прави намалението задължително при извънредна ситуация.