Когато става въпрос за централно отопление най-важното е да изберем подходящата за нас температура в дома ни. Това мнение изказа пред БНТ инж. Йовко Раканов във връзка с настъпването на отоплителния сезон.

Той съветва да не регулираме температурата с отваряне на прозореца, защото по този начин се "подвежда" термоглавата, вентилът остава отворен и консумацията на енергия се увеличава значително.

Често в началото на отоплителния сезон потребителите забравят термоглавата завъртяна на 5, за да се напълни радиаторът с вода, и така първия месец се натрупват големи сметки. Съветът на експерта е да проверим кога топлофикационните дружества ще започнат работа и да оставим вентилите на радиаторите отворени за не повече от няколко часа, след което да ги нагласим на силата, която желаем.

Експерти посочват подовите климатици като по ефективни и дори по енергоспестяващи, особено ако са енергиен клас А+++, тъй като успяват да затоплят въздуха отдолу нагоре и така да не се хаби ненужно енергия.

Всяко едно увеличение на градусите ще се отрази чрез ръст в сметките

И при централно отопление, и при такова с електричество, съветът е, когато не сме в жилището, да намаляваме температурата, за да пестим енергия. При по-новите отоплителни тела дори има възможност дистанционно да увеличим градусите 10-20 минути преди да се приберем, за да ни бъде по-комфортно.

Все пак най-ефективната стъпка към пестенето на енергия вкъщи е поставянето на топлоизолация.

Да намалим сметките за ток: ето кои уреди в дома харчат най-много енергия

Да намалим сметките за ток: ето кои уреди в дома харчат най-много енергия

Има някои уреди, които е по-добре да изключите от мрежата, когато не ги ползвате

Друг огромен консуматор на енергия е бойлерът. Тук съветът е да намалим градусите му на по-ниска степен. 

В кухнята инж. Раканов съветва използването на керамични или индукционни котлони, тъй като там загубата на енергия е сведена до минимум.

Ще спестим енергия и ако готвим няколко неща едновременно във фурната, за да се възползваме максимално от топлината ѝ. Хладилникът също консумира много енергия. Съветът е да не държим ненужно количество храна в него и правилно да регулираме температурата.

Важно е зад хладилника да се осигури достатъчно пространство, за да циркулира въздух и да не се претоварва компресорът. А когато го отваряме, това да става бързо и винаги да се уверяваме, че сме го затворили добре. Много енергия черпят още пералнята и сушилнята.

В допълнение можем да използваме програми, които работят по-кратко. Относно сушилните съветът е, ако програмата позволява, да не сушим до пълно изсъхване, защото именно последните обороти на сушене са най-енергоемки.

Сред другите ненужни консуматори на ток са забравеният включен телевизор или модем на кабелен оператор.

Разбира се важно е и да изключваме електроуредите от контактите, когато няма да бъдем за по-дълго време в дома. Освен че ще спестим енергия, ако не го направим, при евентуална гръмотевична буря, някои от уредите могат да изгорят, а дори и да предизвикат пожар.

Силно зависимите от газ европейки страни готвят строги мерки за пестене на ток

Силно зависимите от газ европейки страни готвят строги мерки за пестене на ток

Енергийните проблеми се усложняват и от горещото и сухо време

От практиката си инж. Раканов споделя, че е изключително важно да подменим крушките в дома с енерго спестяващи. Разликата между стара 60 вата крушка и енергоспестяваща 12 вата е видима, както с просто око, така и в сметката. Освен това те имат по-дълъг живот. 

Най-често ненужно се хаби енергия от забравени включени уреди, като телевизор, компютър, кафе машина, както и лампи или вентилаторът в банята. Експертите съветват още, когато е възможно, да се възползваме от нощната тарифа. Допълнително е хубаво да се проверят уплътненията на прозорци и врати. По-добре да се инвестира в средства в нови такива, отколкото да се увеличават разходите за отопление.

Ако успеем да приложим всички тези съвети, е възможно да намалим сметките си за отопление и ток с близо 20 на сто.