Докато топлото време отлага пускането на централното отопление в страната зимата наближава и сметките за отопление надвисват над бюджетите на домакинствата все по-застрашително. Енергийната криза принуди много хора и то не само в България да търсят алтернатива на отоплението, което са ползвали до този момент. Така, например апартаменти, отоплявани до миналата зима на парно, преминават на климатици и конвекторни радиатори, а къщи с газови инсталации - на дърва за огрев или пелети.

Изчислението на хипотетичната ни сметка може да бъде лесно извършено чрез различни онлайн калкулатори. Те отчитат площта, височината и вида на жилището ни и дали е с топлоизолация или не. Така, в зависимост от предпочитания тип отопление можем лесно да изчислим, каква ще бъде хипотетично месечната ни сметка за отопление през зимата.

Ако вземем за пример средностатистически апартамент с площ от 70 кв. м с височина 2.5 м можем да изичислим, че oбемa на помещенията за отопление e 175 куб.м, а необходимата мощност за отопление е 8.57 kW месечно.

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока

За подобен апартамент без топлоизолация разходът за отопление чрез термопомпа би бил най-евтин, а най-скъп - този на природен газ, сочат изчисленията.

Снимка 591592

А каква би била месечната сметка за отопление на същото жилище, но ако имаше топлоизолация. Оказва се, че тази инвестиция стопява значителна част от сметката за парно (без програматор) - 110.54 лв. и 82.55 лв. месечно от сметката за ток, при отопление с климатик. Синьото гориво за радиаторите без програматор би било по-евтино с цели 24.5% или 131.04 лева.

Снимка 591826

А каква би била ситуацията в къща без изолация. Ще вземем за пример същата площ и височина, като при апартамента, за да бъдат данните лесно сравними.

Снимка 591824

Оказва се, че сметките за отопление с висок клас термопомпа с програматор в къща с изолация са най-ниски. В сравнение с тези в къща без изолация те излизат 31.71% по-ниски. А пелетите и природния газ излизат на еднаква цена в къщата с изолация.

Снимка 591829

Каква е ситуацията при дървата за огрев?

Според изчисленията при средни цени за тон дърва за огрев от 340 лева в имот с площ 70 кв.м и височина 2.5 м сметките биха били следните:

  • при ниска степен на изолираност - 393.00 лв. на месец;
  • при средна степен на изолираност - 360.25 на месец;
  • при висока степен на изолираност - 327.50 на месец.
Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Има четири варианта за закупуване на дървесина от държавните предприятия

Данните за цените на горивата и електрическата енергия са средни за страната и актуални към 1 октомври 2022 г.

Получените данни са изчислени при средни температури и условия за страната и при зададена вътрешна температура на помещенията средно 23 ℃. Разходите на всяко домакинство са индивидуални и зависят от редица фактори като конкретен тип дограми и изолация, желана вътрешна температура на помещенията, конкретните метеорологични условия,клас и модел на използваните уреди др.

Държавата затяга контрола над продажбите на пелети, дърва за огрев и въглища

Държавата затяга контрола над продажбите на пелети, дърва за огрев и въглища

Проверките ще продължат до средата на ноември

Получените данни са направени при използването на водно-отоплителна инсталация с радиатори.

Изчислените данни за термопомпи са при средни данни за висок клас помпи. За климатици е използвана информация за среден клас инвенторни климатици.

Източници: Енергиен калкулатор на Generix gas и калкулатор на Еurotherm.