Бюджетът засега върви добре и няма рискове за годишното изпълнение. Няма да има драстични промени през 2018 г., заяви финансовият министър Владислав Горанов пред членовете на ресорната парламентарна комисия, съобщава БГНЕС.

Прогнозите очертават по-добро изпълнение на всички приходи с изключение на помощите. Приходите от преки данъци са в размер на 3 млрд. и 555 млн. лв., което представлява около 70% от годишния план. Спрямо същия период на миналата година те са нараснали с 8,4% или 275,4 млн. лв.

Косвените данъци са 9,6 млрд. лв., което е около 369% от разчета за годината. Сравнение с 2016 г. те са нараснали с 503 млн. лв. или 5,3 на сто. Приходите от здравноосигурителните и социални вноски са 8,5 млрд. лв. 14,3% е ръстът при тях спрямо предходната година или 682,2 млн. лв. Неданъчните приходи са в размер на 2 млрд. 877 млн. лв., отбеляза министърът. 

Горанов посочи, че два месеца преди края на бюджетната година парламентът да разполага с идеите на правителството за фискалната рамка.Трябва да обсъдим бюджета за 2018 г. и със социалните партньори, заяви той. 

Не се предвиждат някакви драматични промени в структурата на държавата, едва ли може и драматично да се промени и фискалната рамка. Тя има за цел да осигури тези приоритети, които сегашното правителство заяви при съставянето си. В него ще видите със сигурност запазване на данъците, така както и анонсираният пакет от данъчни закони не предвижда параметрични промени на преките данъци", увери Горанов. 

Изключение е завършването на графика за увеличение на акцизната ставка върху тютюна до достигане на минималната такава за ЕС. От 1 януари 2018 г. България трябва да прилагаме максималните акцизни ставки за тютюна.

"По отношение на структурата на разходите ще видите увеличение на учителските заплати. По отношение на минималната работна заплата знаете програмното намерение на сегашното мнозинство за увеличение на минималната работна заплата. Обмисляме стратегия как да подходим към минималните работни прагове. Има мегдан за увеличение на доходите и в реалния сектор и на някои места в бюджетния сектор. Това няма как да е основният приоритет на фискалната рамка", каза още министърът.