Знакова инвестиционна конференция се проведе през седмицата в Хонконг - частично автономният град прие елита на Саудитска Арабия в търсене на нови бизнес партньорства. Събитието се проведе на фона на лоши икономически резултати и икономическа несигурност, пише в свой материал CNN.

Политическото ръководство на Хонконг вижда в Саудитска Арабия своеобразна "застраховка" срещу ефектите от все по-лошите отношения между Вашингтон и Пекин. Китайското влияние в града се засилва, а с него - и опасенията на западните компании, които ограничават дейностите си там, отбелязват наблюдатели.

Защо служителите на световни топ фирми не носят смартфони в Хонконг

Защо служителите на световни топ фирми не носят смартфони в Хонконг

Внасянето на устройства с чувствителна информация вече е рисково

Така от Хонконг си тръгват и чуждестранните специалисти, наблюдава се срив в цените на недвижимите имоти и в момента пазарът на първични публични предлагания е на най-лошото си ниво от 2003 г. насам - с едва 4,6 млрд. долара, набрани до началото на декември.

През февруари лидерът на местната власт Джон Лий пътува до Саудитска Арабия, за да се срещне с изпълнителния директор на третата най-скъпа компания в света - държавната петролна Saudi Aramco. Тогава се заговори за листване на борсата в Хонконг.

Сингапур изпреварва Хонконг като най-скъпия пазар за жилища в Азиатско-тихоокеанския регион

Градът, който изпреварва Хонконг като най-скъпия пазар за жилища

Средната цена на жилище там е 1,2 милиона долара през 2022 г. в

С оглед факта, че борсовият дебют на Aramco в Рияд през 2019 г. стана най-мащабният в историята, подобно IPO би имало доста мощен ефект. За момента от саудитска страна няма потвърждение, че това ще се случи, но пък в Хонконг се правят различни административни промени, които да улеснят подобен ход.