Жилищата в Сингапур вече сега са най-скъпите в Азиатско-тихоокеанския регион, след като изпревариха Хонконг в класацията, твърди доклад.

Данните са от индекса за достъпност на имотите от Urban Land Institute (ULI) Asia Pacific Center for Housing и показват, че средната цена на едно жилище в Сингапур е 1,2 милиона долара през 2022 г. в сравнение с 1,16 милиона долара в Хонконг, цитирани от CNBC.

Наемите на жилища в Сингапур също са по-скъпи - 2600 долара или далече по-високи от други градове като Сидни, Мелбърн и Хонг Конг, според доклада.

Докладът се основава на статистика от 45 града в девет пазара в Азиатско-Тихоокеанския регион, като се изчислява достъпността, както за притежаване на жилище, така и за жилище под наем, спрямо средните доходи.

Да наложиш 60% данък върху покупка на имот от чужденци: Това направи Сингапур

Да наложиш 60% данък върху покупка на имот от чужденци: Това направи една азиатска държава

Промените в политиката ще засегнат около 10% от сделките с жилищни имоти, според изявлението на правителството

Хонконг и Сингапур

Цените на жилищата в Хонконг през октомври 2022 г., паднаха до петгодишно дъно, тъй като повишаването на лихвените проценти увеличи разходите по заемите, се казва в доклада.

По-рано този месец властите в Хонконг повишиха основния лихвен процент до 5,5%.

Средната цена на жилищата в Хонконг е паднала с 8,7% - от 1,27 милиона долара през 2021 г. до около 1,16 милиона долара през 2022 г.

Междувременно жилищата в Сингапур изпревариха тези в Хонконг като най-скъпи в Азиатско-тихоокеанския регион, като средната цена се увеличи с над 8% през последната година, се казва в доклада.

Все пак докладът казва, че жилищата в Хонконг все още са най-скъпите на база квадратен метър или 19 768 долара и "много повече от два пъти" от средните стойности за Сингапур, Шенжен и Пекин.

Прогноза: Цените на жилищата в Хонконг ще потънат с 25% през 2023-а

Прогноза: Цените на жилищата на един от най-скъпите пазари на имоти в света ще потънат с 25% през 2023-а

Намалява броят на потенциални купувачи

Достъпност

Въпреки че жилищата в Сингапур са най-скъпите в региона, градът-държава има и най-висок процент на собственост върху жилища - цели 89,3%.

Градовете в континентален Китай са сред най-ниските класации по отношение на достъпността на жилищата. Докладът отбелязва, че процентът на собствениците на жилища в Китай е "намалял значително" през последните 10 години.

Една от причините за това е липсата на нови жилища. "Населението на Шенжен се е увеличило с над 7 милиона в периода 2010 г. до 2022 г., но новият му жилищен фонд се е увеличил само с 31 милиона квадратни метра, най-малкото увеличение сред китайските градове през същия период", се казва в доклада.