Сингапур удвоява данъците върху имотите за чужденци на фона на нарастващия приток на финанси от богатите китайци, въпреки че по-високите ставки едва ли ще охладят цените на жилищата.

Според новите мерки чужденците ще плащат 60% данък върху всяка покупка на жилище, а за юридическо лице или до 65%. Постоянните жители и гражданите, купуващи втория си жилищен имот, също ще плащат повече. Това идва на фона на вече съществуващ данък, който плащат всички купувачи на жилища, пише Bloomberg.

Много богати китайци се преместиха в града през последните години, заради строгите ограничения. Моментът на обявяването на новите данъци идва преди изборите, които трябва да се проведат през 2025 г. Наболелият жилищен проблем вече накара властите да повишат данъците за купувачите на имоти с по-висока стойност.

За разлика от охлаждането на жилищните цени в глобален мащаб, тези в Сингапур може да се повишат с до 5% през 2023 г., след като нараснаха с 3,2% през първото тримесечие, според Bloomberg Intelligence. Цените на жилищата в Сингапур се повишиха за 12-то поредно тримесечие за първите три месеца на годината, според официални данни.

Сингапур изостава от Хонконг  в надпреварата за център на богатството в Азия с близо 2 десетилетия

Сингапур изостава от Хонконг в надпреварата за център на богатството в Азия с близо 2 десетилетия

Богатството на Сингапур е на половината на това, съсредоточено в Хонконг през 2021 г.

Новите правила едва ли ще засегнат масовия пазар, защото продажбите на чужденци представляват малко над 4,4% от продажбите на частни жилища в Сингапур миналата година, според PropNex Realty и официални данни. Промените в политиката ще засегнат около 10% от сделките с жилищни имоти, според изявлението на правителството.

Междувременно търсенето на наеми може да нарасне, защото чуждестранните купувачи предпочитат наеми, докато чакат постоянно разрешение за пребиваване или гражданство, според проучване на агенцията за имоти Huttons Group.

Китайците са най-голямата група чуждестранни купувачи от 2016 г. насам и техните покупки на имоти представляват 6,9% от чуждестранните покупки на частни апартаменти миналата година. Това е най-високият дял от преди пандемията, според данните на OrangeTee & Tie. Консултантската компания за имоти прогнозира над 10% увеличение на броя на жилищата, закупени от китайци тази година, наред с нарастващото предлагане.