Спадът на цените на жилищата в Хонконг ще се задълбочи през следващата година, заради фактори като нарастващи разходи за заеми, рецесия и изселване на жители, според инвестиционната банка Natixis.

Очаква се цените на жилищата да паднат с 12% през 2023 г. и с 2% през следващата година, като спадът от пика в края на 2021 г. достигне 25%, смятат анализаторите на Natixis.

Според Goldman Sachs Group спадът ще е по-голям. Банката смята, че цените на жилищата ще потънат с 30% спрямо нивата от миналата година, според доклад от миналия месец.

Разходът за заем в Хонконг скочихи до най-високото ниво от 2008 г. насам, в време, когато икономиката се свива. Брутният вътрешен продукт ще бъде с 3% по-нисък от нивото си преди пандемията до края на тази година, в сравнение с растеж от 6% за останалата част от Азия, по прогнози на Natixis.

Освен това намалява броят на потенциални купувачи, както и привлекателността на Хонконг като финансов център. Населението на града е не е намалява толкова бързо шест десетилетия насам, заради бягството на жители във връзка с ограниченията на Пекин.

Има и по-оптимистични прогнози. Спадът в цените на имотите може да накара правителството да въведе мерки, като например намаляване на т.нар. гербов налог, което може да повиши доверието на инвеститорите, според анализаторите. По-бързото от очакваното отваряне на границата с континента също ще подсили пазара.