Вторите парламентарни избори в страната ни вече са факт и отново може би най-сериозният фактор след тях е партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Днес нейният учредител даде заявка за ново правителтво, представяйки публично кандидатите на партията за министри и политически постове. Основно впечатление прави че те са предимно млади, много образовани, че има доста жени и доста представители на бизнеса.

За хората от бизнеса в предложеното правителство

Николай Василев - предложен за министър-председател: Бившият вицепремиер на България от правителството на НДСВ (2001-2005 г.) е завършил икономика в Университета за икономически науки в Будапеща през 1994-а година. Година по-късно получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997-а година - магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета "Брендайс" (Уолтъм, САЩ) и Университета "Кейо" (Токио, Япония) Владее 7 езика. От 1999 г. Николай Василев притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен. Член на Управителния съвет на Българската CFA асоциация. От 1996 до 2001 г. работи като инвестиционен банкер. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets - Лондон, асоцииран директор на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers&Lybrand - Будапеща. На екипа на Николай Василев като министър на икономиката дължим облекчаването или премахването на 162 регуларторни режима. В този период работи също така за развитието на капиталовите пазари и привличането на чужди инвестиции в страната. Като министър на транспорта и съобщенията той се ангажира с обновяването на влаковете и модернизацията на БДЖ. Той договаря 50 нови мотриси Сименс. На 51 години е.

Михаела Лашова - предложена за министър на регионалното развитие и благоустройството: Лашова е финансист и мениджър. Има магистърска степен по "Финансов мениджмънт" от Сити Юнивърсити-Сиатъл и бакалавърска степен по финанси от Университета на Илинойс, САЩ. Заема ръководни позиции в редица престижни финансови компании. Посланик на Кралската институция на оторизираните изпълнители за България, Македония и Сърбия. Говори 2 езика. На 43 години е.

Мария Бойчинова - предложена за министър на финансите: Бойчинова започва кариерата си на Wallstreet като е работила за J.P. Morgan. Била е кадър и на "Експат Капитал" - компания, в която е работил и предложения от Слави Трифонов за министър-председател Николай Василев. От май 2020-а година работи в "Комерцбанк" в Прага, Чехия. Бойчинова има образование от Лондонското бизнес училище и "Васар колидж" в САЩ. И двете учебни заведения са сред водещите в света в сферата на икономическите и финансови науки. На 34 години е.

Любомир Дацов - предложен за министър на икономиката: Икономист и финансист, магистър по планиране и прогнозиране на икономическите системи. Завършил е УНСС. Работил е в Министерството на финансите, като е преминал през позициите началник на отдел и експерт по фискалните въпроси. Бил е заместник-министър на финансите в два кабинета (от 2003 г. до 2009 г.), като е отговарял за изработването на държавния бюджет. Преподавал е публични финанси в СУ "Свети Климент Охридски". Говори 3 езика, на 56 години е.

Красимир Ненов - предложен за министър на енергетиката: Ненов е финансист и икономист. Той придобива бакалавърска степен по икономика в Университета в Арканзас в САЩ. Има магистърска степен по стопанско управление от Университета "Корнел", както и магистърска степен по бизнес администрация от университета "Льовен" в Белгия. Бил е търговски мениджър в големи енергийни компании в България и Русия. В момента е изпълнителен директор на "Контур Глобал Марица-изток 3". Говори 4 езика. На 52 години е.

Христо Алексиев - предложен за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Алексиев е бакалавър по политология и магистър по икономика. Притежава допълнителни квалификации от Imperial College - Лондон, Оксфордския университет, APNG-Великобритания, Trade Consulting и Ten Steps - САЩ. Икономически експерт и консултант, ръководил е успешната реализация на едни от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор. Бил е министър на транспорта в служебното правителство от 2017-а година. Говори два езика. На 39 години е.

Ивайло Кожухаров - предложен за министър на туризма: Кожухаров е Експерт по туризъм, магистър по икономика и магистър по маркетинг с над 17 години опит в сферата на туризма. Бил е генерален мениджър на хотелски комплекс в "Албена"-АД, изпълнителен директор на хотелска верига "Тракийски хотелиери" и генерален мениджър на 4-звезден хотел в София. Говори 4 езика. На 36 години.

Станислава Армутлиева - предложена за министър на културата: Бизнесдамата е сред най-влиятелните музикални продуценти у нас. Завършила е НАТФИЗ. Има 30-годишен опит в мениджърстването на творчески продукти,, на авторски и сродни права. Председател е на Управителния съвет на Българската асоциация на музикалните продуценти, както и на ПРОФОН. Член на управителния съвет на Музикаутор. Говори 3 езика. На 50 години е.