Испания, която е най-засегнатата от епидемията държава в Европа заедно с Италия, готви спешни мерки за подкрепа на гражданите си, след като кризисната ситуация предизвика сериозен ръст на безработицата в страната.

Министърът на икономиката Надя Калвиньо потвърди, че правителството работи по проект за въвеждането на минимален базов доход за хората в страната, станал известен още като гражданска заплата. Засега тази идея все още се обсъжда, като по нейните думи "има детайли, които трябва да бъдат взети под внимание".

"Ресорните министерства координират работата си по подготовката на този минимален базов доход, как той ще допълва другите инструменти и към кои граждани ще бъде насочен", коментира Калвиньо в неделя в интервю за програма El Objetivo на местната телевизия Sexta TV.

Министърът допълва, че подкрепата ще бъде насочена основно към "семействата, но те ще бъдат диференцирани според обстоятелствата".

Надя Калвиньо не посочва конкретна дата, от която се очаква гражданската заплата да влезе в сила. Също така засега няма информация в какъв размер може да бъде тя.

По нейните думи базовият доход трябва да бъде въведен възможно най-бързо, като по-дългосрочната амбиция на правителството е той да се превърне в "структурен и постоянен инструмент".

Междувременно през миналата седмица официалните данни показаха, че безработицата в страната е записала най-значителния месечен скок в историята си. За март новите регистрирани безработни в Испания са се увеличили с над 302 000 души. Така общо безработните там вече са над 3,458 милиона души.

Испания отчете най-големия месечен скок на безработицата в историята си

Испания отчете най-големия месечен скок на безработицата в историята си

Коронавирусът е "унищожил" 834 000 работни места в страната