Испания ще успее да намали публичния дефицит през 2019 година въпреки притесненията на някои, че кабинетът ще приеме някои популистки мерки. Това заяви финансовият министър на европейската държава Надя Калвино пред CNBC.

Преди седмици Европейската комисия изпрати предупреждение към Мадрид, че планираното намаляване на дефицита за 2019 година е с 0,25% по-малко от предварително поетото като ангажимент пред Брюксел. Калвино обаче посочва, че правителството ще успее да се справи с тази задача.

"Очакванията през тази година бяха, че публичният дефицит ще бъде на ниво от 2,2%. Когато поехме управлението през юни месец обаче направихме вътрешно проучване, което установи, че той всъщност ще бъде в рамките на 2,7%", казва министърът и допълва, че това е била причината за промяната на предварително обявения план.

Извън темата за дефицита обаче една от най-изненадващите промени, които ще донесе бюджетът за следващата година, е увеличаването на минималната работна заплата с 22% до 900 евро месечно.

По думите на Надя Калвино тази мярка не трябва да се разглежда изолирано, а да се имат предвид и заложените стъпки за подкрепа на местните малки и средни предприятия.

Испания прогнозира брутният вътрешен продукт да нарасне с 2,6 на сто през тази година и с 2,3 на сто през следващата, което е над средното ниво за ЕС.