Германия и Франция могат да се окажат причина за това туристическият сезон в Гърция и останалите зависими от този сектор европейски държави да бъде по-слаб от предварително очакваното. Такива сигнали дойдоха след срещата на върха в четвъртък.

Лидерите Ангела Меркел и Еманюел Макрон изразиха опасения за това, че южната ни съседка, както и други страни в Европейския съюз (ЕС), приемат посетители, ваксинирани с по-малко ефективните китайски и руски препарати.

Германският канцлер Меркел е акцентирала върху това, че Гърция разрешава пристигането на туристи с поставени ваксини Sputnik в страната, въпреки че препаратът не е одобрен от регулаторната ресорна агенция на блока.

Южната ни съседка, както и Кипър, приемат посетители с документи за поставени дози от руската Sputnik и китайската Sinopharm.

Великобритания остави Испания, Гърция, както и България в списъка за ограничения при пътуване

Черноморието може да изгуби хиляди туристи от Великобритания през това лято

Страната ни остава в списъка за ограничени пътувания заедно с много ключови дестинации в Европа

Два независими източника на Bloomberg са потвърдили, че тя е посочила пред лидерите: "Тези посетители могат свободно да се движат в свободната зона на ЕС".

Коментарите на Ангела Меркел, подкрепени и от френския президент Еманюел Макрон, идват на фона на опасенията в Европа за разпространението на нови мутации на коронавируса след рестартирането на туризма.

Други обаче посочват, че тези мутации вече са факт в границите на Стария континент и това не трябва да бъде повод за ограничаване на пътуванията.

По тази тема Макрон е допълнил, че е възможно да бъде поставена забрана на пътуванията от някои държави с по-голямо разпространение на т.нар. "делта" вариант на коронавируса. Като пример в тази посока идва Великобритания, която е един от ключовите пазари за туризма в Европа.

По думите на Ангела Меркел ще бъде обсъден допълнителния контрол върху пътуванията на хора от трети страни извън блока.

Гърция отваря туризма си тази събота. Как ще се влиза в страната?

Гърция отваря туризма си тази събота. Как ще се влиза в страната?

Зелените паспорти влизат в сила от 1 юни