През миналата година туристическата индустрия очакваше с голям интерес и надежда Великобритания - един от големите пазари за сектора в Европа, да извади едни от най-популярните и търсени дестинации на Стария континент от списъка с ограничения за пътуване. Преди дни британските власти представиха промени по него, които трябва да влязат в сила от 8 юни.

И според тях любимите туристически дестинации на британските туристи, включително България, остават в списъка със страни, за които се изисква 10 дни карантина при завръщане във Великобритания. Този срок може да бъде намален, ако след първите 5 дни бъде направен тест за коронавирус и той се окаже отрицателен.

В него заедно с нашата страна са и традиционните и най-посещавани дестинации от британците преди пандемията, като Испания, Франция, Италия, както и съседна Гърция.

Допълнителни притеснения за индустрията донесе и изненадващото включване на Португалия в тази категория, която преди това беше в "зеления" лист, който не предполага никакви ограничения при пътувания.

Едва 10% от хотелите в Гърция работят в началото на туристическия сезон

Едва 10% от хотелите в Гърция работят в началото на туристическия сезон

На остров Родос, например, само 25 от общо 650 хотела са отворени

Реакциите на водещите компании в бранша не закъсняха. Лидерът TUI отмени всички закупени пакети на британски граждани до Гърция и Испания до средата на юни, посочва Kathimerini. Авиокомпанията Jet2, която предлага бюджетни чартърни полети от Обединеното кралство, отмени всичките си международни полети до 1 юли.

И докато главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри е оптимистичен, че ограниченията ще бъдат разхлабени от юли, то от конкурента EasyJet отмениха всичките си над 500 полета до Португалия след новината.

Ударът за сектора в държави, като Испания и Гърция, е доста тежък и към момента. Първата от тях е била най-желаната дестинация за британските туристи през 2019 година, като е била посетена от над 18 милиона от тях.

За южната ни съседка Великобритания е вторият най-важен туристически пазар след Германия. Гърция е привлякла 3,5 милиона британци през 2019 година, като приходите от тях възлизат на 2,5 милиарда евро, според данните на Bank of Greece.

България остава без руски туристи по Черноморието това лято?

България остава без руски туристи по Черноморието това лято?

Това изглежда все по-вероятен сценарий след като голям туроператор пренасочи полетите си до Варна и Бургас за 2022-а

Как стоят нещата за България?

Великобритания се нарежда сред ключовите пазари за туризма у нас. Въпреки че броят на посетителите от Острова в България са наполовина в сравнение с лидерите, като Германия и съседните Румъния, Турция и Гърция, за 2019 година техният брой изпреварва броят на туристите от Русия, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

За летните месеци в България преди пандемията са почивали близо 256 хиляди британци, а за цялата 2019 година те са били общо над 508 хиляди. Това означава, че и през това лято е възможно Черноморието ще изгуби поне няколкостотин хиляди посетители от Обединеното кралство, след като през миналата година те бяха под 25 хиляди за юни, юли и август взети заедно.

В края на май месец TUI отмени пътуванията на британски туристи у нас до 27 юни, като този период вероятно ще бъде удължен. Като причина за отлагането на почивките на британски граждани в България гигантът посочи "продължаващата несигурност около ограниченията".

TUI отмени пътуванията на британски туристи до България

Най-големият туроператор в света отмени пътуванията на британски туристи до България

Поне до края на юни