От отварянето на границите на Гърция за туристи в средата на май до момента едва 10% от хотелите в страната са започнали да работят. На остров Родос, например, само 25 от общо 650 хотела са отворени. Това важи и за грубо една четвърт от тези на Крит.

Повечето от тях все още чакат зелена светлина за свободно пътуване от основните пазари за сектора, като Великобритания, Германия, Русия и Скандинавието.

Междувременно туроператорите притискат сектора за още по-ниски цени на пакетите, въпреки че все още техните полети към страната са полупразни.

Това обобщение правят от бранша в южната ни съседка. "Туристическите представители и организации очакват пътуващите към Гърция да започнат да се увеличават значително в края на юни и началото на юли", посочва вицепрезидентът на Съюза на гръцките хотелиери Кристина Тетради.

Гърция отваря туризма си тази събота. Как ще се влиза в страната?

Гърция отваря туризма си тази събота. Как ще се влиза в страната?

Зелените паспорти влизат в сила от 1 юни

В интервю за държавната агенция Athens-Macedonia News Agency, цитирано от Kathimerini, тя посочва, че май е бил нулев за индустрията, а за юни има много малко резервации.

По нейните думи много туроператори се готвят за last minute резервации и следят изкъсо епидемологичната обстановка.

Тетради посочва, че ключова дата за сектора ще бъде 7 юни, когато Великобритания ще обяви дали Гърция влиза в зеления списък за британците. За страните в него не се изисква карантина след прибиране обратно на Острова.

Докато Турция губи руски туристи, Гърция чака 300 000 посетители от страната това лято

Докато Турция губи руски туристи, Гърция чака 300 000 посетители от страната това лято

Южната ни съседка чака силен сезон