Гърция е на финалната права да даде старт на летния туристически сезон след месеци на затваряне. Неговото начало трябва да бъде дадено официално на 15 май.

Плажовете, управлявани от концесиорени, заработиха със седмица по-рано - през тази събота, за да бъде избегнато прекалено голямото струпване на почиващи през този уикенд.

От правителството в Атина планират т.нар. Зелен паспорт да стане част от Формуляра за локализиране на пътниците (PFL), който влизащите в страната попълват 48 часа преди пристигането си.

Когато попълват формуляра, пътниците ще трябва да посочат освен летището или граничния пункт, през който пристигат, още периода на своя престой в страната, както и данни от своя Зелен паспорт.

Докато Турция губи руски туристи, Гърция чака 300 000 посетители от страната това лято

Докато Турция губи руски туристи, Гърция чака 300 000 посетители от страната това лято

Южната ни съседка чака силен сезон

Това включва информация дали и кога са били ваксинирани, за преболедуване на коронавирус минимум 20 дни преди пътуването, както и дали са правили антигенен или PCR тест, който е излязъл негативен, пише местното издание Kathimerini.

Зеленият паспорт влиза в сила от 1 юни. В програмата за този пропускателен режим влиза и България заедно с останалите страни-членки на Европейския съюз (ЕС), както още и Норвегия. Освен от тези държави Гърция ще приема още посетители от Китай и Русия, които са ваксинирани с препаратите на AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Pfizer или съответно с китайската или руската ваксина.

От правителството в Атина са поставили цел за ваксинирането на 4,5 милиона души в страната преди пика на летния сезон.

Гърция отваря туризма си по-рано. Но само за ваксинирани посетители

Гърция отваря туризма си по-рано. Но само за ваксинирани посетители

Атина пуска пилотен проект за пристигащи с ваксинационни сертификати и паспорти

Туризмът е един от най-важните сектори за гръцката икономика, като малко над 20 на сто от брутния вътрешен продукт на страната се генерира от индустрията. През миналата година тя беше изправен пред истинска катастрофа заради пандемията, като приходите се сринаха с 80 на сто или с 14 милиарда евро в сравнение с 2019 година. 

От бизнеса и правителството в южната ни съседка се надяват 2021 година да донесе поне частично възстановяване на сектора. Мотив за подобни очаквания е и нарасналия интерес към страната от два ключови пазара - Германия и Русия.

Преди време в актуална класация на най-големия туристически оператор в Европа - TUI, беше посочено, че три гръцки острова са сред новите любими дестинации на гръцките туристи. Междувременно изчисления на същата компания сочат, че през предстоящите летни месеци Гърция може да посрещне 300 000 посетители от Русия.