След продължителни месеци на тежки ограничения в началото на месеца Гърция отвори нехналителните магазини в страната. Сега предстои Атина да рестартира туризма си, но това ще важи само за ваксинирани посетители.

От началото на следващата седмица южната ни съседка ще отвори границите си за туристи от няколко държави, потвърдиха от правителството в четвъртък, цитирани от AFP.

Инициативата е част от пилотния проект на кабинета на премиера Кирякос Мицотакис за допускането на посетители с т.нар. ваксинационни паспорти. Това ще отвори "вратата" към туристическите дестинации и за гражданите на други държави освен за такива от Израел, които и в момента са допуснати там.

Според условията пътуващите ще могат да избегнат налагането на 7-дневна карантина, която в момента е задължителна за тези, които влизат в страната.

Цялостното отваряне на туристическия сектор в Гърция ще дойде в средата на май. От правителството посочват, че влизащите в сила през следващата седмица условия ще касаят европейски граждани и посетители от няколко други държави.

По думите на говорителя на гръцкото правителство Аристотелия Пелони пилотният проект ще бъде насочен към туристи със сертификати за направена ваксина или с PCR тестове.

Според нея пълното отваряне на туризма, очаквано през 14 май, ще зависи от развитието на пандемията.