Черноморието без руски туристи изглежда най-вероятният сценарий за лято 2021 година, след като един от големите туроператори отмени всичките пътувания на граждани от страната до българските морски курорти за това лято.

Компанията TEZ Tour е спряла всичките чартърни полети до летищата във Варна и Бургас за летните месеци. Това е потвърдил генералният представител на дружеството за българския пазар Байзат Туналъ, пише "Сега", цитирайки специализирания сайт Travel News.

По неговите думи всички полети до двата морски града у нас са били пренасочени за 2022 година. Това решение идва в резултат на ограничението за влизане на руски граждани на територията на България.

"Причината за отмяната на програмите за България е, че все още има забрана на руските граждани да идват у нас с цел туризъм. От друга страна можем да реагираме и да напълним полетите евентуално само за юли и август. Така сезонът става изключително къс", обяснява Туналъ.

Туризмът през 2020 г.: 71% по-малко чужденци, по-заможните са избрали Северното Черноморие

Туризмът през 2020 г.: 71% по-малко чужденци, по-заможните са избрали Северното Черноморие

На юг са почивали повече туристи, но с по-малки доходи

Експертът прогнозира, че руските туристи с отменени пътувания до България ще се пренасочат към Гърция, Кипър и Египет. При отпадане на ограниченията за пътуване към Турция, южната ни съседка също ще бъде сред предпочитаните от руснаците.

По думите на Байзат Туналъ част от загубите от руския пазар могат да бъдат компенсирани с привличането на беларуски туристи към Черноморието. Техните пътувания ще се осъществяват от юли месец. От края на този месец пък ще започнат и чартърните полети от Естония.

Германските туроператори анулираха почивките до България за май и юни

Германските туроператори анулираха почивките до България за май и юни

От общо 30 хотела в Албена за Великден ще отворят само три

Според експертът от TEZ Tour много голяма част от пътуванията към българските морски курорти през това лято ще бъдат в последния момент, тъй като за компаниите от бранша е много трудно да планират за по-дълъг период.

"Държавата се забави с пукането на програмата за подпомагането на чартърите с 35 евро на запълнена седалка за летния сезон. Тя е необходима в момента, за да стимулира полетите до България през юли, август и септември и да даде конкурентно предимство спрямо останалите пазари", казва още Туналъ.

Към момента полети от Русия към българското Черноморие няма. Руската авиокомпания S7 също отложи програмата си до страната за 26 юни.

Преди месец пък стана ясно, че германските туроператори са отменили пътуванията си до България за месеците май и юни. По-рано такива действия предприеха и тези от Великобритания.