Въпреки че Русия е все по-изолирана от Запада и някои ръководени от Запада институции, срещите на Владимир Путин в през последните дни в Техеран сочат друго.

Президентът на Русия Владимир Путин даде "зелена светлина" на сделката за износ на зърно от Черно море - първото голямо споразумение между Москва и Киев, откакто Русия нахлу в Украйна, пише в атализ на National Interest, цитиран от БГНЕС.

"Това е споразумение за целия свят", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш преди 2 дни. По думите му, споразумението "ще донесе облекчение за развиващите се страни, които са на ръба на банкрута, и за най-уязвимите хора, които са на ръба на глада. То ще спомогне за стабилизирането на световните цени на храните, които още преди войната бяха достигнали рекордни нива."

Споразумението, което беше договорено от Украйна, Турция, Русия и ООН, определя рамката за възобновяване на доставките на зърно от Украйна.

Споразумението предвижда създаването на "контролен център" в Истанбул, в който ще работят служители на ООН, Турция, Русия и Украйна, които ще наблюдават и координират износа на зърно по определен безопасен морски коридор. Документът визира износа на храни от украинските пристанищни градове Одеса, Черноморск и Южни.

Санкциите спрямо Русия ще премахнат глобалното превъзходство на САЩ, според американски анализатор

Санкциите спрямо Русия ще премахнат глобалното превъзходство на САЩ, според американски анализатор

Каква е основната последица за света от наложените санкции

Пълните подробности за плана не бяха публикувани веднага. Преди това руски официални лица настояваха украинските кораби, превозващи зърно от страната, да подлежат на инспекция от руските военноморски сили по време на обратния им път. Причината бяха опасения, че тези кораби могат да бъдат използвани за контрабанда на военно оборудване обратно в Украйна. Съгласно финалния вариант на споразумението, пристигащите украински кораби могат да бъдат инспектирани от турски военни.

Четирите участващи страни постигнаха предварително споразумение седмица по-рано, но сделката трябваше да получи "зелена светлина" от руския президент.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк подчерта, че технически няма пряко споразумение между Русия и Украйна - всъщност двете страни поотделно са подписали едно и също "огледално споразумение" с Турция и ООН. Въпреки това споразумението бележи първото съществено споразумение - макар и по косвен път - между Москва и Киев от началото на войната в Украйна.

Путин пристигна в Иран миналия вторник, за да се срещне с върховния лидер аятолах Али Хаменей. Техеран предложи декларация за пълна подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна: "Войната е враждебна, сурова материя и Ислямската република никога не е склонна да гледа как обикновените хора страдат от войни. Въпреки това по въпроса за Украйна, ако Русия не беше предприела действия, другата страна щеше да започне война", написа Хаменей в Туитър.

Русия и Иран намериха обща кауза в противопоставянето на Западните санкции. А руският газов гигант "Газпром" сключи с Националната иранска петролна компания (NIOC) сделка на стойност 40 млрд. долара, за да помогне на иранските производители да разработят петролни и газови находища в страната.

Макар че Русия все повече се изолира от Запада и някои ръководени от Запада институции, срещите на Путин в Техеран показват друг тревожен феномен - въпреки продължаващите опити на европейските и американските политици да изградят единен глобален фронт срещу Кремъл, значителна част от незападния свят запазва неутралитет или, както в случая с Китай и Иран, изрично подкрепя руската рамка на конфликта, се обобщава в анализа на National Interest.

Защо е невъзможна тотална изолация на Русия от световната търговия

Защо е невъзможна тотална изолация на Русия от световната търговия

Опитите за ограничаване на износа на Русия, "могат да струват твърде скъпо" на световната икономика