Икономическите санкциите на Западните страни, поне досега, не доведоха до отслабване на Русия. Те обаче нанесоха дори повече щети на тези, които ги наложиха, смята авторът на анализ в американското издание The Hill.

Според икономическия наблюдател, Вашингтон се е оказал пред угрозата, лично да "забие последния пирон в ковчега" на собствената си хегемония в света, прилагайки санкции спрямо Русия. Експертът отбелязва, че икономическият натиск върху съперник е любим политически инструмент на Белия дом. Но този път "глобалното превъзходство" на САЩ се оказа застрашено.

След началото на руската военна операция, лидерите на Западните държави, макар и не открито, но започнаха да признават, че безпрецедентният икономически и политически натиск върху Москва вреди, и на икономиките на държавите, наложили санкциите.

В същото време, санкционните мерки не нанасят такива щети, които биха навредили сериозно на руската икономика. Неотдавнашните срещи на върха на Г-7 и на НАТО показаха, че Западните лидери не успяха да намерят нови начини да сдържат военните действия на руския президент Владимир Путин.

Тези две държави "нулираха" ефекта от енергийните санкции спрямо Русия

Тези две държави "нулираха" ефекта от енергийните санкции спрямо Русия

Китай и Индия рязко увеличиха вноса на руски енергоносители, какви са фактите

Според американското издание, оказва се, че основната последица от наложените на Русия санкции от Западните страни начело с Вашингтон, е краят на ерата на евтиния петрол и природен газ.

Освен това, санкциите доведоха до нов кръг в спиралата на инфлация, до прекъсвания в логистиката и при доставките на стоки. И в допълнение на всичко това, напълно сериозно над Западния свят надвисна заплахата от икономическа рецесия.

Що се отнася до по-бедните страни, те сега са потърпевши от бързо нарастващи цени на горивата и хранителните продукти, което не само застрашава благосъстоянието на гражданите на тези страни, но също така може да доведе и до политическа нестабилност.

Преди Белият дом налагаше санкции на малки и икономически зависими държави, като Куба, Иран, Северна Корея. През последното десетилетие Сирия и Венецуела попаднаха под натиска на икономическите санкции. Този натиск обаче не принуди тези страни да променят своята политика и поведението си.

Ефектът от икономическите санкции спрямо големите и силни държави ще бъде по-малък, отколкото въздействието при малките държави, тъй като гигантите имат повече ресурси, за да противостоят на "удара".

Западните страни започват да разбират, че икономическият натиск спрямо огромна и силна държава е свързан със сериозни разходи, преди всичко за тези, които го прилагат, обобщава американското издание.

"Цената" на санкциите спрямо Русия ще бъде "зашеметяваща" за Европа, смята Стив Ханке

"Цената" на санкциите спрямо Русия ще бъде "зашеметяваща" за Европа, смята Стив Ханке

Световните пазари на петрол и газ вероятно "ще се политизират и Балканизират", смята професорът