Китай получи подкрепата на големите развиващи се икономики, за да отблъсне протекционизма, докато американският президент Доналд Тръмп заплашва да наложи тарифи върху почти целия китайски внос в САЩ.

Държавите от БРИКС - Китай, Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка се договориха "да се борят заедно срещу протекционизма в търговията" по време на срещата на Г-20 в Буенос Айрес, събрала финансовите министри и централните банкери, пише Bloomberg.

БРИКС трябва "да подкрепи категорично икономическата глобализация и многостранните отношения и категорично да се противопостави на едностранчивостта и протекционизма под каквато и да е форма", тъй като световната икономика е изправена пред нарастваща несигурност и нестабилност, заяви китайският финансов министър Лю Кун преди срещата с колегите си от най-големите развиващи се икономики.

Лю също така призова колегите си да настояват развитите страни да приемат "отговорни" икономически политики и "внимателно" да наблюдават натиска върху капиталовите потоци в развиващите се пазари, продиктувани от промените в политиките в развитите държави.

Коментарите идват след като Тръмп заяви, че е готов да наложи мита за 500 млрд. долара върху целия китайски внос в САЩ и обвини азиатската държава и Европейския съюз, че умишлено отслабват валутите си, за да получат търговски облаги.

Търговското напрежение е сред нарастващите рискове за глобалната икономика, която вече е по-малко синхронизирана, според проект на декларацията на Г-20.

Лю обеща подкрепата на Китай за подобряване на инфраструктурата в БРИКС и други развиващи се страни. Дискутираха се въпроси като отделянето на спешни резерви за членовете на обединението и борбата с незаконните капиталови потоци.