Китайският регулатор на киберпространството публикува имената на първата партида магазини за мобилни приложения, които са подали подробна информация за дейността си на регулаторните органи, съобщава Reuters. С това Пекин дава ясен сигнал, че започва да прилага нови правила, които разширяват надзора му върху мобилните приложения.

По данни на Администрацията за киберпространство на Китай (CAC) общо 26 магазина, управлявани от компании, сред които Tencent, Huawei, Ant Group, Baidu, Xiaomi и Samsung, вече са подали нужните документи. App Store на Apple обаче не е сред магазините за приложения в списъка.

През последните няколко години Китай разширява надзора върху използването на смартфони и мобилни приложения. Страната вече изисква от магазините за мобилни приложения и от самите мобилни приложения да представят на правителството подробна информация за дейността си.

С един ход Китай изтри 200 милиарда долара от стойността на Apple

С един ход Китай изтри 200 милиарда долара от стойността на Apple

Тежък ефект от забраната на iPhone в държавните служби и предприятия

Тези правила предизвикват недоумение в индустрията, тъй като се очаква стартирането на приложения във втората по големина икономика в света да стане много трудно. Едновременно с това може да се наложи много вече съществуващи да бъдат свалени.

Стремежът на Пекин да засили контрола върху приложенията стана актуален, когато през юни миналата година CAC издаде ново правило, изискващо от магазините за приложения да представят бизнес данни и заяви, че ще ги държи отговорни, ако в техните продукти има незаконно съдържание.

През август тази година Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай публикува ново нареждане, в което се изисква мобилните приложения да попълнят документи до края на март. По-рано този месец стана ясно, че магазините за приложения, управлявани от компании като Tencent и Huawei, са започнали да изискват от разработчиците, ползващи техните платформи, да отговарят на новите правила.

Колкото до Apple, тя все още не е разкрила как нейният App Store в Китай ще се съобрази с новите правила, но според някои експерти спазването на правилата от страна на технологичния гигант може да доведе до премахването на десетки хиляди приложения.

Смартфон пазарът върви към дъното, Apple - към лидерска позиция

Смартфон пазарът върви към дъното, Apple - към лидерска позиция

Потребителите не бързат да подменят настоящите си устройства