Китай обяви, че засилва надзора върху китайските компании, котирани в офшорки, защото много от тях участват в незаконна дейност, съобщи Reuters. Съобщението на китайските власти дойде малко след като Пекин започна разследване, свързано с киберсигурност срещу гиганта Didi Global - китайският еквивалент на Uber.

Регулаторите в Китай настояли Didi да отложи IPO-то

Регулаторите в Китай настояли Didi да отложи IPO-то

Пекин се притеснява за данните, които компанията е събрала за потребителите си

Съгласно новите правила Китай се зарича да подобри регулирането на трансграничните потоци от данни и сигурността, както и да предприеме мерки срещу незаконната дейност на пазара на ценни книжа. Комунистическата държава се заканва да накаже фирмите, свързани с незаконно издаване на ценни книжа, манипулиране на пазара и търговия с вътрешна информация.

Този ход на Китай се случва на фона на нестихващото напрежение между страната и САЩ

Дни след борсовия дебют в САЩ: Пекин нанесе два тежки удара по "китайския Uber"

Дни след борсовия дебют в САЩ: Пекин нанесе два тежки удара по "китайския Uber"

Didi няма право да приема нови потребители, а приложението ѝ бе изтрито от интернет магазините

Вчера акциите на Didi се сринаха с цели 25% в американската пазарна търговия преди първата им сесия, след като китайската администрация за киберсигурност нареди приложението на компанията да бъде премахнато от магазините. Това се случи само няколко дни след като компанията набра $4,4 милиарда на Нюйоркската фондова борса.

През март американският регулатор на ценни книжа прие правила за изключване на чуждестранни компании от американски борси, ако те не спазват американските одиторски стандарти. Това беше ход, насочен към премахване на много китайски фирми от американските борси. Разбира се, за сметка на други, смята китайската държава.