Седмици преди Didi Global да дебютира на борсата в САЩ, китайският интернет регулатор е предложил компанията да забави първичното публично предлагане и да направи пълен преглед на киберсигурността си, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Didi обаче е отказала и заради липсата на директна забрана е продължила с процедурата. Както стана ясно през последните дни, регулаторът наложи две отделни ограничения върху компанията, което потопи акциите ѝ с 5%. Тя няма право да приема нови клиенти, а операторите на магазини за приложения свалиха приложението ѝ.

Didi, китайският еквивалент на Uber, набра $4,4 млрд. в най-голямото китайско IPO в Ню Йорк от Alibaba през 2014 г. насам. Депозитарните ѝ разписки започнаха да се търгуват в сряда — ден след юбилея на китайската комунистическа партия. Регулаторът изчака още един ден, за да нанесе своя удар и в петък започна свое разследване срещу компанията.

Дни след борсовия дебют в САЩ: Пекин нанесе два тежки удара по "китайския Uber"

Дни след борсовия дебют в САЩ: Пекин нанесе два тежки удара по "китайския Uber"

Didi няма право да приема нови потребители, а приложението ѝ бе изтрито от интернет магазините

Източниците на WSJ твърдят, че основното притеснение на Пекин се крие в огромния обем данни за потребителите, които Didi притежава — и потенциалната възможност те да попаднат в чуждестранни ръце. Решението на регулатора подчертава възприятието, че защитата на националната сигурност надхвърля амбициите на Пекин китайските гиганти да разширят дейност в чужбина.

В края на миналата година президентът Си Дзинпин затегна контрола върху технологичния сектор и огромните обеми данни, с които той разполага. През май легислатурата в Китай одобри закон, който дава на държавата повече контрол върху частните компании и възможност властите да изискват данни и да забраняват споделянето им в чужбина. Законът влиза в сила на 1 септември.

Зад всичко това стои геополитическата надпреава между САЩ и Китай. Американските депутати от своя страна настояват за по-строги изисквания за одит на китайските компании, които искат да набират пари от американски инвеститори. Призивите станаха по-силни след краха на Luckin Coffee, която признава миналата година, че част от продажбите ѝ са несъществуващи — с което потопи акциите си на Nasdaq със 75%.

Един от проблемите на Вашингтон е, че регулаторите в щатите нямат правомощие да държат китайските компании толкова изкъсо, колкото американските дружества.