Китайските регулатори наредиха на операторите на магазини за приложения в страната да премахнат приложението на Didi Global Inc., позната като "китайския Uber", предава The Wall Street Journal. Така Пекин нанася втори удар по китайския гигант по-малко от седмица след дебюта на компанията на борсата в САЩ.

Интернет регулаторът на Поднебесната империя цитира "сериозни проблеми", включващи незаконно събиране на лични данни. Решението идва два дни след нареждането на други регулатори Didi Chuxing да спре да приема нови клиенти заради проблеми с практиките за киберсигурност на компанията.

Ден по-рано вицепрезидентът на Didi Ли Мин отрече в социалните мрежи, че компанията съхранява данни за потребителите си в САЩ. Той заплаши, че ще съди всеки, който твърди обратното.

В отговор на премахването на приложението от магазините, Didi "искрено благодари на отговорните агенции, които посочват рисковете".

Didi е почти монополист на пазара на споделени пътувания в Китай и събира редица данни за своите потребители. Китайският интернет регулатор не посочва какви точно проблеми са открити в политиката на компанията, нито колко време тя ще има, за да ги отстрани. Остава неясно и кога приложението ѝ ще бъде достъпно отново за потребителите. Според закона, агенцията ще предостави първоначални резултати от проверката си след 45 дни, "освен при по-сложни случаи".

Съобщението, което дойде от администрацията, е поредният акт, с който Пекин се опитва да затегне контрола върху големите технологични компании в страната. През последните месеци страната подготви няколко законопроекта, с които ще регулира практиките за събиране и използване на лична информация, както и текстове, с които иска да ограничи антиконкурентните практики.

Някои анализатори казват, че Didi сега е в тежка ситуация. Съобщението дойде само дни след борсовия ѝ дебют в САЩ, след който компанията набра $4,4 млрд. Това подсказва, че регулаторите дават конкретен сигнал срещу компанията. Почти две трети от потребителите на Didi се намират в Китай.

Междувременно от интернет регулаторът започват разследване и срещу още две китайски компании, чиито акции се търгуват в САЩ. Full Truck Alliance и Kanzhun дебютираха в Ню Йорк през юни.

Акциите на SoftBank, която притежава акции и в Didi, и във Full Track Alliance, паднаха с 5,04% в понеделник в Токио.