Китай обяви нов набор от правила, насочени към ограничаване на разходите за игри и наградите, които насърчават онлайн хазарта. Така Пекин нанася удар на най-големия пазар на игри в света, съобщава Reuters.

Пазарът на видеоигри в Китай тази година се оценява на $42,6 милиарда, по данни на CGIGC.

Новите регулации ще наложат определени лимити на разходите за онлайн игри. Сега на онлайн игрите ще бъде забранено да дават награди на играчите, ако те влизат всеки ден, ако харчат пари за играта за първи път или плащат няколко пъти последователно.

Снимка 634848

Източник: EPA/БГНЕС

Цената на акциите на най-голямата гейминг компания в света Tencent Holdings се понижи с 16%, а тази на най-близкия конкурент NetEase - с 25%, след обявяването на новите регулации.

През годините Китай заема все по-твърда позиция относно гейминг индустрията. През 2021 година страната наложи строг лимит на времето за игра на потребители под 18-годишна възраст и спря одобренията на нови видеоигри за около 8 месеца, с мотива - "опасения за пристрастяване към игрите".

Пекин облекчава част от строгите регулации за бизнеса

Пекин облекчава част от строгите регулации за бизнеса

Какво се променя?

Новите регулации са най-ясните разпоредби, насочени към ограничаване на разходите по време на онлайн игра. Освен забраната на функциите за награди, от гейминг компаниите вече се изисква да определят лимити за това с колко играчите могат да допълват своите дигитални портфейли за разходи по време на игра.