След решение на Върховния административен съд (ВАС) вчера стана ясно, че на предстоящите парламентарни избори Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да гарантира възможността на избирателите за машинно гласуване във всички над 12 хиляди секции в страната.

Сега предстои от комисията да обявят обществена поръчка, за да бъдат осигурени необходимия брой устройства. Остава въпросът обаче какъв бюджет ще е нужен за гарантирането на машинното гласуване.

Около 12 500 устройства ще трябва да бъдат осигурени и инсталирани за вота на 26 март, става ясно от информация на Нова телевизия.

В ефира на медията директорът на фирмата, която внася машините за гласуването, Веселин Тодоров коментира, че е възможно те да бъдат осигурени до края на март.

По неговите думи едно устройство струва между 2000 и 2500 евро. Грубата сметка показва, че ако машините бъдат взети на цена в долната граница, общата сума за купуването им може да стигне 25 милиона евро.

"Водим разговори с Филипините и Еквадор. Проблемът е, че машините са собственост на правителствата им и за тях не е приоритет да спасят изборите в България", коментира Тодоров.

"Направих проучване. Филипинското правителство е купило тези машини за 400 евро всяка. Не знам как наемът на машина е 2000 лева, след като тя струва 1000 лева", заяви от своя страна Трайчо Трайков от "Нова република".