През уикенда бяха публикувани много данни за унищоженията в Североизточна Сирия, а в неделя стана ясно, че кюрдите са сключили споразумение с правителството на Башар ал-Асад, което може да означава, че войната в региона тепърва ще се задълбочава.

Турската лира върви към едномесечно дъно

Турската лира върви към едномесечно дъно

Заради променените условия за кредитиране и политическото напрежение

Но в понеделник турската лира се срина, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в поредица от туитове, че подготвя "големи санкции" срещу Турция. През миналата седмица той даде на хазната извънредното правомощие да наложи подобни санкции както и когато сметне за редно.

В последствие президентът попита дали "хората наистина мислят, че трябва да обявим война на члена на НАТО Турция?" Според анализатори този реторичен въпрос е бил насочен към група от републиканци и демократи, които критикуваха Тръмп за решението му да изтегли войските на САЩ.

Тръмп се закани да унищожи икономиката на Турция

Тръмп се закани да унищожи икономиката на Турция

Ако Ердоган "излезе извън границите" при военните си действия в Сирия

По време на първия търговски ден за седмицата лирата изгуби почти 1,7% от стойността си в долари непосредствено след туитовете на Тръмп. Валутата поскъпна и в евро - от 6,536 лири за евро до 6,914 лири за евро.

Снимка 447571