Курсът на турската лира спрямо щатския долар се понижи до най-ниското си равнище от почти цял месец насам. Спадът дойде, след като централната банка облекчи условията за кредитиране на банките, както и заради голямото политическо напрежение.

Към 14 часа българско време лирата е поевтиняла спрямо долара с 1.31%, а спрямо еврото - с 1%.

Спрямо анализатори спадът в курса идва на фона на по-мащабно разпродаване на валутата на развиващите се пазари, пишатавторите от сайта Ahval news. 

След като президентът на Турция Реджеп Ердоган уволни управителят на централната банка в страната, през миналия месец институцията понижи лихвените проценти. Вчера финансовата институция е понижила и изискването си за валутните резерви на банките, които отбелязват над 10% ръст в кредитирането. Според инвеститорите ходът на банката цели да се окуражи отпускането на повече заеми. Същите обаче се опасяват, че политиците в страната влияят отрицателни на банките и създават рискове точно когато те са затрупани от нарастващ дял на лоши кредити, предизвикани от валутната криза от миналата година.

По този начин банките в южната ни съседка вече могат да заделят за резерв 2% от размера на депозитите си с до 3-месечен падеж, стига да поддържат между 10 и 20% ръст на заемите. Преди това финансовите институции трябваше да заделят по 7% от стойността на депозитите.

През настоящата година курсът на турската валута спадна със 7% спрямо долара. Лирата загуби почти една трета от стойността си в хода на миналата 2018 г. и провокира икономическа рецесия.

Тази година икономиката на страната обаче расте на тирмесечна база, благодарение на евтиното кредитиране расте на тримесечна база през първите 3 месеца на тази година, благодарение на евтиното кредитиране от страна на държавните банки. Въпреки това доверието на потребителите и бизнеса остава потиснато.

Нови уволнения в централната банка на Турция

Нови уволнения в централната банка на Турция

Освободени са главният икономист и ръководители на отдели