Централната банка на Турция освободи от пост главния си икономист Хакан Кара и някои ръководители на отдели. Това се посочва в документ, видян от източници на Reuters, пише агенцията.

Анонимният източник отново е изразил съмнения, че във финансовата институция се упражнява политически натиск, след като първото такова притеснение дойде след уволнението на управителя на банката.

След това последва коментар oт президента на Турция Тайп Ердоган, че банката има нужда от "основен ремонт".

След рокадите в централната банка Ердоган обяви планове за сериозно орязване на лихвите

След рокадите в централната банка Ердоган обяви планове за сериозно орязване на лихвите

През миналата седмица държавният глава освободи досегашния гуверньор Мурат Четинкая

Сред уволнените са още генералният мениджър на банката за научни изследвания и парична политика Пинар Озлу, пазарният генерален директор Орхан Кандар, генералният мениджър на банковите и финансовите отдели Явуз Йетер.

Хакан Кара и изброените досега са получили други постове - на съветници.

"Този ход ще натовари допълнително опасенията около ерозията на институционалната сила на банката", каза Тимоти Аш, който е ръководител на проучванията за нови пазари в Blue Bay Asset Management.

Според него Хакан Кара е бил гръбнакът на изследователските усилия на Централната банка на Турция. Аш определя уволнението му като дори по-тежък от уволнението на бившия управител на банката Мурат Четинкая.

В документа не се посочва кой ще поеме поста на Кара, но са посочени няколко души, които ще заемат постовете на другите освободени лица. Общо са уволнени над 10 души.

В документа пише още, че реорганизацията е извършена за улесняване на "ефективното изпълнение на задълженията, ефективното управление на операциите и ясното определяне на зоните на отговорност на отделите".

От черната овца в отличник: Турската лира поскъпна с 12% срещу долара за три месеца

От черната овца в отличник: Турската лира поскъпна с 12% срещу долара за три месеца

Турците явно загубиха апетита си към чуждестранните валути.