Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната може да пристъпи към сериозно намаляване на лихвените проценти, пише местното издание Haberturk, цитирано от Reuters.

Коментарът на държавния глава идва само седмица, след като той свали от поста досегашния гуверньор на Централната банка на Турция и назначи нов на негово място.

Според информацията на Haberturk Ердоган е поставил за цел инфлацията в страната да бъде намалена от над 15% в момента под 10 на сто до края на годината. За същия период е планирано и осезаемото намаление на лихвите.

Основната лихва в южната ни съседка беше повишена до ниво от 24% през септември в опит да се спре острият спад на турската лира. От тогава до сега тя не е променяна. Причината е, че турската икономика влезе в рецесия и от финансовата институция искаха да предотвратят нов срив на валутата.

Следващото заседание на централната банка е насрочено за 25 юли. Очакванията на експертите са, че по време на него основните лихви ще бъдат намалени с 200 базови пункта.

"Имаме определена цел по отношение на лихвените проценти до края на годината. Ще ги постигнем", коментира Ердоган пред Haberturk.

"Ще ги намалим сериозно. Веднъж щом го направим, ще видите, че инфлацията също ще се свие осезаемо", допълва той.

Турският президент беше критик на политиката на предишния гуверньор за повишаване на лихвите. В резултат на това той освободи Мурат Четинкая, а на негово място беше назначен Мурат Уйсал.