Президентът на САЩ Доналд Тръмп се закани да унищожи икономиката на Турция, ако страната предприеме военни действия "извън границите" в Сирия.

В пост в социалната мрежа Twitter Тръмп написа: "Както вече ясно заявих и ще повторя, ако Турция направи нещо, което аз, по своята голяма и несравнима мъдрост, сметна, че излиза от границите, аз тотално ще унищожа и залича икономиката на Турция (вече съм го правил). Те, заедно с Европа, трябва да наблюдават..."

Решението за оттеглянето на САЩ от Сирия беше бързо осъдено по света. Мнозина мислят, че ходът може да създаде множество проблеми, защото Турция определя като терористи силите в Сирия, водени от кюрдите.

Снощи турските военни нанесоха въздушни удари срещу кюрдските сили. Атакувани са позиции близо до граничния пункт "Семалка", между Сирия и Ирак, който е под контрола на кюрдските бойци от Народните отряди за защита (YPG).

Атаката е осъществена часове, след като Донлад Тръмп обяви, че изтегля американските войски от Сирия и отказа да се присъединят към Турция в нейната операция, по време на която Анкара планира да създаде така наречената "зона за сигурност" в Северна Сирия.