Литва възложи договор на стойност 45 милиона евро на шведската отбранителна фирма Saab за производство и доставка на управляеми ракети за нейната система за противовъздушна отбрана с малък обсег RBS-70. 

Сделката е част от стремежа на страната да увеличи разходите за отбрана на фона на нарастващите регионални заплахи.

Според министъра на отбраната Арвидас Анушаускас, управляемите ракети Bolide и MK2 ще помогнат на литовските военни да осигурят по-ефективно изпълнение на противовъздушната отбрана, повишавайки готовността на европейската нация, ако инвазията на Русия в Украйна се разпространи в други страни.

"Литва се учи от уроците на Украйна и се съсредоточава върху инвестирането в противовъздушната отбрана: придобива системи за противовъздушна отбрана, засилва наблюдението и контрола на въздушното пространство и укрепва подкрепата на страната домакин, за да гарантира способността да приема съюзници бързо и ефективно", заявиха от Министерството на националната отбрана, цитирани от The Defense Post.

Управляваните ракети MK-2 могат да поразяват цели на разстояние до седем километра, докато Bolide може да се похвали с подобрен двигател за увеличена скорост, надморска височина и разстояние.

Системата за противовъздушна отбрана RBS-70

RBS-70 на Saab е противовъздушна система с малък обсег, която може да се управлява независимо в самостоятелен режим и да бъде свързана с радар за наблюдение.

Той използва детектор на лазерен лъч, за да насочи ракетата към нейната цел.

Системата за каране на лазерен лъч на оръжието, монтирана на опашката на ракетата, може също да победи сложни устройства за заглушаване.

Министерството на отбраната на Литва избра RBS-70 за своя система за противовъздушна отбрана с малък обсег поради лесната й поддръжка, повишената мобилност и устойчивостта на електромагнитни смущения.

В момента системата е на въоръжение в батальона за противовъздушна отбрана на литовските въоръжени сили.