Парламентът на Ливан одобри първия бюджет на страната от повече от десетилетия, възстановявайки контрола върху държавните финанси и намалявайки продължилият твърде дълго политически застой, който задуши развитието.

След три дни дебати 61 от депутати гласуваха "за", четири "против", а осем се въздържаха, предава държавната новинарска агенция, цитирана от Bloomberg.

Парламентът не бе успял да приеме бюджет от 2005 г. насам, създавайки вакуум, който доведе до безконтролно харчене на пари от правителството и обвинения в корупция. Приемането на най-важния закон е последният знак, че ситуацията в страната се подобрява след избирането на президента Мишел Аоун и назначаването на премиер Саад Харири в края на миналата година, което намали политическото противопоставянето и доведе до одобрението на дългоочаквани закони, включително нови правила за провеждането на избори и укази относно петрола и газта.

Бюджетът включва разходи от 23.7 трилиона ливански паунда (15.7 милиарда долара) - малко повече от отделените 22.6 трилиона през 2016 г. по оценки на Министерството на финансите. Очакваните приходи достигат 16.38 ливански паунда, а намерението е дефицитът да бъде свит на 7.28 трилиона от 7.45 трилиона ливански паунда.

Постигането на съгласие сред депутатите е позитивен знак за инвеститорите. Бюджетът ще помогне и за отключването на международни фондове, които трябва да помогнат на Ливан да се справи с идването на 1.5 милиона имигранти от съседна Сирия. Прогнозата за растеж през 2018 г. е от 2% според Световната рамка, а към края на годината дългът ще бъде на нива от 155% от БВП.