Общо 164 от настоящите депутати са посочили, че в лично качество притежават 219 леки и товарни автомобили, мотоциклети, лодки, ахта и самолети. Стойността на тези превозни средства възлиза на 5 224 876 лева, изчисляват от блога "Отворен парламент". Най-предпочитаните от народните представители марки автомобили са Mercedes, Toyota и Volkswagen. 

Експерт: Българският автопарк прилича на заплаха за националната сигурност

Експерт: Българският автопарк прилича на заплаха за националната сигурност

България трябва да започне да мисли как да се възползва от потенциала на Зелената сделка, за да финансира обновяването му

Личните коли на депутатите:

 - Mercedes - 27 броя (23.08%)

 - Toyota - 24 броя (20.51%)

 - Volkswagen - 21 броя (17.95%)

 - Ford - 16 броя (13.68%)

 - BMW - 15 броя (12.82%)

 - Audi - 14 броя (11.97%)

През 2020-а депутатските заплати нарастнаха почти с толкова, с колкото за последните 3 години общо

През 2020-а депутатските заплати нарастнаха почти с толкова, с колкото за последните 3 години общо

Възнагражденията се увеличиха с над 35% от началото на мандата

Общо 11 български депутати са посочили, че само техните съпрузи са собственици на 13 различни видове МПС. Трябва да се отбележи, че народните представители изплащат някои от декларираните автомобили по лизингови договори. Към момента обаче не може да се установи какъв е конкретният брой на тези превозни средства, нито колко струват те - не се знае дали посочените за тях суми са обща или остатъчна стойност.

Според подадените декларации депутатът с най-много превозни средства е Гюнай Хюсмен (ГЕРБ), който притежава 5 автомобила. Собствеността на всички тях е разделена и с неговата съпруга. Бившият областен управител на Разград е обявил и най-скъпия автомобил в този парламент.

Става въпрос за Mercedes S 580 4МATIC придобит през 2021 годинна за 319 300 лева. Отново той е декларирал още един Mercedes, закупен през 2014 година за 250 000 лева. Сред собствениците на по-скъпи коли се нарежда и депутатът Бранимир Балачев (ГЕРБ) с Audi Q7 за 143 400 лева. (отново съсобственост със съпругата му). Варненският депутат притежава и единствената декларирана яхта. Той я е закупил яхтата заедно със съпругата си. Сумите, декларирани срещу имената на двамата, са по 58 676 лева. Народният представител от ГЕРБ притежава и джет.

Сред декларираните моторни превозни средства впечатление правят самолетите на депутата Стоян Георгиев, избран от листата на Продължаваме промяната в Силистренския избирателен район. Той е посочил, че притежава два личи самолета Чесна, които са в съсобственост със съпругата му. Депутатът е описал и 6 летателни апарата на фирма, управлявана от неговата съпруга.

Най-евтиният автомобил е декларирал депутатът от Възраждане Ангел Георгиев, който незнайно как се е сдобил с BMW за едва 100 лева.

До 5 милиона лева. Какви субсидии взимат партиите след изборите?

До 5 милиона лева. Какви субсидии взимат партиите след изборите?

20 578 488 лв. ще получават партиите, получили поне 1% от действителните гласове на изборите на 11 юли