Поради въвеждането от Русия на ограничения върху износа на петролни продукти и доставките на замърсен нефт, експортът на свързаните с тях стоки от Беларус падна с 2 милиарда и 55 милиона долара през 2019 година. Това заяви външният министър Владимир Макей във вторник, съобщава Интерфакс.

Замърсеният руски петрол за $1,2 милиарда, за който никой не иска да плати

Замърсеният руски петрол за $1,2 милиарда, за който никой не иска да плати

Дори и Русия

"Резултатите от износа бяха сериозно повлияни от промените в търговските условия на Руската федерация, въпреки ясното изпълнение от страна на Беларус на задълженията по стратегическо партньорство с тази страна", заяви Макей, цитиран от държавната агенция БЕЛТА.

"Увеличението (на експортните показатели) за останалата част от експортната продуктова гама възлиза на 1 милиард и 84 милиона долара, или с 4,3%. Това е добър показател, но беше достатъчно само за компенсиране на 52,8% от загубите в петролния сектор", каза белоруският външен министър.

Русия прекратява доставката на петролни продукти за Беларус

Русия прекратява доставката на петролни продукти за Беларус

Минск ги реекспортирал в Украйна, печелейки милиарди

За да постигне нивото на износ на стоки и услуги, определено от президента на страната Александър Лукашенко с повишение до 105,4%, Беларус трябваше да осигури ръст на продажбите на стоки в чужбина с 4%. "Всъщност износът на стоки възлиза на 32,9 милиарда долара и намалява с 2,9%, или с 970,5 милиона долара", обясни министърът.

По-рано вицепремиерът на Беларус Игор Ляшенко заяви, че Минск възнамерява през февруари да представи на Русия пълен пакет документи, за да получи компенсация за доставките на замърсен петрол. Той отбеляза, че през януари на срещата му с бившия руски вицепремиер Дмитрий Козак е одобрен механизмът и форматът за подаване на документите за обезщетение.