От ноември Русия прекратява доставките за Беларус на бензин, дизелово гориво и мазут, ограничението ще действа до края на следващата година.

От руското Министерство на енергетиката обясняват тези мерки с това, че безмитният внос на петролните продукти е нецелесъобразен - Беларус напълно осигурява своите потребности от тях за сметка на преработката на внасяния руския нефт, пише РИА Новости.

А излишъците Минск доставял в съседна Украйна, заработвайки милиарди долари. Експертите посочват: обемът на този реекспорт е достигнал такива размери, че Москва повече не може да си затваря очите.

Министерството на енергетика пояснява: руският внос на определени нефтопродукти, които не се произвеждат в Беларус се запазва. Ограниченията няма да засегнат и доставките на суров петрол - през 2019 г. те ще бъдат 24 млн. тона, както и през тази година. Що се отнася до бензина, дизеловото гориво и мазута за тях в индикативния баланс се предвиждат нулеви показатели, отбелязва агенцията.

За седемте месеца на текущата година Беларус е внесъл над 2,3 милиона тона петролни продукти от Русия на сума над 900 милиона долара. Реалните нужди на съседната република са далеч по-малки, за сравнение - преди пет години импортът на такива продукти не е превишавал 90 хил. тона. На практика всичко, което Беларус не използва, активно се реекспортира - основно за Украйна.

Прекратяването на доставката на суров петрол, нефтопродукти и природен газ над обемите, необходими на Беларус за собствено потребление се обсъждат отдавна. Сега решението е разчетът е прост: новите споразумения изключват възможността за "сиви схеми" за доставка на петролни продукти в рамките на съюзните държави, водещи до неполучаване на приходи в руския федерален бюджет, пише РИА Новости.

Беларус, разбира се, не е съгласен с такава позиция. През август президентът Лукашенко заяви в телевизионно интервю, че не разбира тези упреци - беларуските компании купували тежки нефтопродукти, преработват ги и след това ги продават на външни пазари. Той подчерта, че тази практика не е нова. Ставало дума за отпадни продукти, които не се реализират в Русия, а от тяхната преработка страната му "заработвала копейки".

Но явно не става дума за копейки. В последните години обемът на тези доставки расте в геометрична прогресия. Беларуски икономисти са пресметнали, че от реекспорт на руски петролни продукти Минск си докарва приходи , равняващи се на до 5 процента от своя брутен вътрешен продукт, пише РИА Новости.