В края на април месец нефтопроводът "Дружба", свързващ Русия и Германия, спря да работи. Причина за това беше, че транспортираният по него петрол се оказа с опасно ниско качество, а властите в Беларус, Полша и Германия отказаха да приемат доставките.

Близо четири седмици по-късно ситуацията остава без промяна, а сметката за блокирания руски петрол с обем от няколко милиона барела, остава неплатена.

Енергийните компании и рафинерии в Западна Европа, които преди месец са дали порички за този петрол преди да стане ясно, че той е негоден за използване, се въздържат от замразяване на плащанията за него.

Вместо това част от купувачите са се обърнали към руските производители с молба плащанията за заразения петрол да бъдат отложени, докато не бъде взето консенсусно решение как да бъде решен проблемът. А също така и как да се разпределят разходите, обясняват запознати, цитирани от Reuters.

Купувачите се намират в сложна ситуация с петрол, изчисляван на 19 милиона барела, останал затворен в тръбопровода. Намирането на изход няма да е лесно, като това се оказва въпрос за 1,2 милиарда долара, който никой не иска да реши.

За какво настояват купувачите?

Западноевропейските компании искат руските производители да дадат гаранция под формата на банкови депозити за това, че ще участват солидарно в покриването на разходите за почистване на нефтопровода.

"Има около 0,8-0,9 милиона тона мръсен петрол, който е затворен между Беларус и Германия, и който никоя рафинерия не иска да вземе", казва един от източниците на Reuters.

"Тази суровина трябва да бъде изкарана от там и да бъде изхвърлена на подходящо място, за да може да работи нефтопровода отново. Би било грешка от страна на Русия да кара само европейските рафинерии да платят всички разходи за това", смята той.

"Ние сме готови да помогнем за решаването на проблема и за намиране на решение за това къде да бъде транспортиран заразеният петрол. Но искаме руските производители да излязат с финансови гаранции, че ще помогнат с покриването на всички необходими сметки", казва друг представител на засегнатите купувачи.

От друга страна ръководството на руското държавно дружество "Роснефт" смята, че все още е "прекалено рано" решението да бъде взето. "Лукойл" отказват коментар по случая, а от "Сургутнефтгаз" посочват, че вече водят разговори с купувачите.

От държавната "Транснефт", която е оператор на нефтопреносната мрежа в Русия, също все още не са дали конкретен отговор на партньорите си от Западна Европа по въпроса. По-рано от компанията коментираха, че те нямат вина за замърсяването на суровината с органичен хлорид, който се използва за увеличаване на добива.

Защо ситуацията е толкова сложна?

Износът на петрол за Европа през нефтопровода "Дружба" е сложен въпрос, тъй като включва доставки за десетки купувачи от различни продавачи.

Чрез тръбопровода руските производители продават на европейските рафинерии в Германия, Полша, Словакия, Унгария и Чехия. Те са собственост на местни и по-големи международни енергийни компании, като Total, Eni, Shell, както и полските PKN Orlen и Grupa Lotos, и унгарската MOL.