Полша може да подпише нов договор за доставка на руски природен газ само в случай, ако цената на суровината не е привързана към тази на петрола. Това заяви шефът на полската петролно-газова компания PGNiG Мачей Вожняк в интервю за изданието Dziennik Gazeta Prawna.

Сета действащият контракт за внос на руси природен газ изтича през 2022 година. Варшава смята този договор за неизгоден за страната. В началото на септември министърът на енергетиката Кшиштоф Тхужевски посочи, че да се обсъжда новия договор с Русия е твърде рано.

"Не можем да повторим .грешките, които поставиха Полша в неизгодно положение - ние няма да подпишем договор, който включва негативни остарели положения - да има срок по-голям от 20 години и неговата ценова формула да е твърдо свързана с цената на петрола" отбелязва в интервюто Вожняк, цитиран от 1prime.ru.

Той посочва също , че ако нов контракт с "Газпром" все пак бъде подписан той няма да бъде с продължителен срок и с големи обеми на доставяната суровина.

Към момента Полша потребява около 15 милиарда кубични метра природен газ, от които 10 млрд. куб. м се доставят от "Газпром".

През 2015 година в северно-западната част на страната бе пуснат в терминал за втечнен газ с капацитет 5 милиарда куб. м годишно. През юни 2016 година правителството на Полша обяви план, според който този терминал, заедно с газопровод до норвежкия шелф, ще осигури независимост на страната от "източните доставки на газ".