Президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените американски щати "много сериозно" обмислят създаването на постоянно военна база в Полша. А полският президент Анджей Дуда, искайки да се увери, че тя ще стане реалност, предложи името ѝ да бъде "Форт Тръмп", пише Bloomberg.

Тръмп повдигна въпроса за нова американска база в Полша по време на среща с Дуда в овалния кабинет във вторник. На пресконференция след срещата стана ясно, че полският държавен глава е готов да обещае $2 милиарда за изграждането ѝ.

"Полша е готова на голям принос, за да може САЩ да дойдат и да имат присъствие в Полша", каза Тръмп. "Ако те са готови на това, значи това е нещо, за което със сигурност ще си говорим".

Дуда, чиято страна се опасява от руската агресия в съседна Украйна, предложи базата да носи името на Тръмп. Американският президент заяви, че има все по-голям интерес да разположи американски военни в държави, които са готови да си платят за това. Богати държави с американски бази, каза Тръмп, "само се възползват от нас". "Когато една страна е много богата и когато САЩ я защитава толкова години с огромни разходи, време е те да помогнат с финансовото бреме", заяви още той.

Американският президент посочи още, че "води разговори с редица страни", които да започнат да си плащат, но не назова поименно нито една. По-рано той се е оплаквал от ситуацията в Германия и Южна Корея.

След като Русия анексира Крим по време на администрацията на Барак Обама, САЩ и НАТО установиха постоянно, но ротационно присъствие в Полша. Страната настоява за постоянно присъствие, включително с щаб, което е доста по-скъпо.

Изграждането на такава база носи риск от провокация срещу руския президент Владимир Путин. "Русия се държи агресивно", заяви още Тръмп. "Но уважават силата, както всеки".

Идеята за постоянно базирани американски военни в Полша среща опозиция и в Европа.

Каква част от рекордния бюджет за отбрана на САЩ ще бъде насочена към България и региона?

Каква част от рекордния бюджет за отбрана на САЩ ще бъде насочена към България и региона?

И за какво ще бъдат използвани средствата