Преговарящите от Европейския парламент и представителите на страните членки на ЕС достигнаха до предварително споразумение за по-висок целеви дял на възобновяемата енергия в микса на общността, съобщават световните агенции.

Вместо по-рано определените 32%, сега се предлага ВЕИ да са отговорни за 42,5% с възможност източници като слънцето и ветровете да отговарят за до 45% от тока в Европейския съюз.

Контекст: Много екоактивисти и експерти са на мнение, че при сегашните темпове на енергийния преход няма да се постигнат целите на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне с до 1,5 градуса над прединдустриалните нива на температурите. Това води и до призиви правителствата да бъдат по-активни.

Експерти: Климатичните цели са постижими само при четворни инвестиции във ВЕИ

Експерти: Климатичните цели са постижими само при четворни инвестиции във ВЕИ

Нужна е подкрепа за развиващите се страни, категорични са те

След инвазията на Русия в Украйна екологичният въпрос стана и геополитически. Соларните паркове и вятърните ферми са собствен източник на енергия - не зависят от доставки на суровина от враждебна държава. Така ВЕИ се превърна и в инструмент за енергийната независимост на ЕС. Заради непостоянния характер на слънчевото греене и ветровете, мощностите трябва да са разпръснати на максимално много места и да се инвестира в системи за съхранение на енергията.

Ситуацията в момента: През 2021 г. 22% от енергията в ЕС е идвала от възобновяеми източници. Най-голям е делът ѝ в Швеция - 63%. В развити държави като Нидерландия и Ирландия ВЕИ отговаря за под 13% от микса.

Нови 4 ядрени реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ - предложения от енергийната стратегия на правителството

Нови 4 ядрени реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ - предложения от енергийната стратегия на правителството

Ще се търси максимален живот на въглищните електроцентрали, уверява енергийният министър Росен Христов

Също и в транспорта, индустрията и строителството: До 29% ще трябва да стигне делът на възобновяемата енергия в транспортния сектор в ЕС, а при индустрията ВЕИ ще навлиза с темп от 1,6% годишно. Целта е до 2035 г. 60% от водорода да е от възобновяеми източници (например уловен въглероден диоксид).

Ще има нови изисквания и по отношение на сградите.

Колко струва: Постигането на новите още по-амбициозни цели ще изисква големи инвестиции в соларни и вятърни централи, по-голямо производство на водород и значително подобряване на електроенергийните системи.

ВЕИ секторът у нас отчита рекордни печалби от над €280 милиона

ВЕИ секторът у нас отчита рекордни печалби от над €280 милиона

Данните обхващат 1 869 местни компании

От Европейската комисия изчисляват, че нужните допълнителни средства за ВЕИ и водород през следващите 7 години са в размер на 113 млрд. евро - поне ако ЕС иска да стане независим от руските изкопаеми горива.

Какво следва: Споразумението трябва да бъде одобрено от евродепутатите и от страните членки. Обикновено това е формалност, но с оглед високата цена на енергийния преход не са изключени изненади.