Глобалните инвестиции в енергийния преход трябва да се увеличат четворно, за да се изпълнят ангажиментите, заложени в Парижкото споразумение за климата. Това обявиха от Международната агенция за възобновяема енергия, цитирани от "Ройтерс".

Цифром и словом: Инвестициите във ВЕИ достигнаха до рекордните 1,3 трлн. долара през миналата година, но, за да се ограничи затоплянето до 1,5 градуса над прединдустриалните нива, ще са нужни по $5 трлн. на година, категорични са експертите.

Нови 4 ядрени реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ - предложения от енергийната стратегия на правителството

Нови 4 ядрени реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ - предложения от енергийната стратегия на правителството

Ще се търси максимален живот на въглищните електроцентрали, уверява енергийният министър Росен Христов

Иначе казано, около 35 трлн. долара трябва да бъдат инвестирани в енергийния преход до 2030 г.

Парите трябва да отидат за енергийна ефективност, електрификация, разширяване на мрежите и повишаване на тяхната гъвкавост. Така капацитетът на ВЕИ в глобален мащаб би нараснал от 3000 GW в момента до над 10 000 GW.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Неравномерно развитие: От Международната агенция за възобновяема енергия призовават за по-добро разпределение на мощностите между развитите и развиващите се страни. В момента две трети от новите проекти са в Китай, ЕС и САЩ, докато в Африка са само 1%. Затова и не е изненада, че там тецовете на въглища са сред основните производители на ток.

Историческо: Инвестициите в зеления преход и в изкопаемите горива се изравниха

Историческо: Инвестициите в зеления преход и в изкопаемите горива се изравниха

През 2022 г. нисковъглеродните технологии са привлекли $1,1 трлн.

Според директора на агенцията Франческо ла Камера е нужна "фундаментална промяна в подкрепата за развиващите се страни, която да постави по-голям акцент върху достъпа до енергия и адаптирането към климата". По думите му финансовите институции трябва да насочат повече средства за проекти в сферата на енергийния преход и то при по-добри условия.

Смело предложение: Агенцията предлага планираните инвестиции в изкопаеми горива - 1 трлн. долара годишно в периода до 2030 г., да бъдат насочени към ВЕИ.

От друга страна: Дълго време изглеждаше, че големите имена от традиционната енергетика като BP, Shell и Exxon могат да се окажат главни действащи лица в енергийния преход чрез подкрепата им за различни "зелени" проекти. С промяна в глобалната икономическа ситуация това вече изглежда предимно като добро пожелание.

Петролните гиганти охладняват към "зелените" проекти

Петролните гиганти охладняват към "зелените" проекти

Твърдят, че инвестициите им нямат достатъчна възвръщаемост

Големите нефтени компании свиват или най-малкото не разширяват значително своите ВЕИ инвестиции, като едни обясняват това с ниската им възвръщаемост, а други - с натиск от страна на акционерите им за по-силно представяне в традиционните бизнеси, където имат конкурентно предимство.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, UniCredit Bulbank.