Новите технологии в енергийния сектор са революция, която ще формира новия световен елит на 21 и 22 век, смята Анатолий Чубайс. Той е известен руски политик, който по време на президента Борис Елцин е главният идеолог и реализатор на приватизацията в Русия, понастоящем е генерален директор на Руската нанотехнологична корпорация и специален представител на президента на Русия за връзки с международни организации.

За Русия този енергиен преход може да бъде както "уникален удар", така и нова възможност, смята експертът, цитиран от РБК.

Нова технологична революция през следващото десетилетие ще доведе до глобално прегрупиране на страните, не по-късно от края на 20 -те години на 21 век ще бъде сформирана група държави -лидери, които ще се откъснат и ще формират нов световен елит на 21-ия и вероятно на 2I-я векове.

Русия изостава от енергийния преход

Русия изостава от енергийния преход

През последните години Кремъл залага икономическото и геополитическото бъдеще на страната на природен газ

За това предупреди специалният представител на президента на Русия за връзки с международни организации Анатолий Чубайс в писмо с предложение за свикване на поверителен семинар за обсъждане на този проблем.

РБК се запозна с копие от писмото, чието съдържанието беше потвърдено от източник на изданието, запознат с дневния ред на тази среща, която се проведе в края на юни в затворен формат.

Според Чубайс руската икономика може да бъде изправена пред "уникален" удар във връзка с новата технологична революция в света, но също така тя отваря нови възможности за страната.

"Поради уникалната роля на гориво-енергийния комплекс в руската икономика, неговия природен и технологичен потенциал и географско разположение, ударът, който тази революция ще нанесе на руската икономика, ще бъде също толкова уникален (в смисъл специфичен за страната), и едновременно възможност, която се отваря пред нея ", се казва в писмото.

Кудрин: Русия има остарял икономически модел, който не дава резултат

Кудрин: Русия има остарял икономически модел, който не дава резултат

Страната не е преминала към инвестиционен модел на развитие, смята икономистът

Чубайс смята, че световната икономика е навлязла в период на технологична революция, "сравнима само с процесите от края на 18 и началото на 19 век".

"Имам предвид все още непопулярната, но от моя гледна точка, малко неосмислена, Четвъртата индустриална революция, а този така наречен глобален енергиен преход", пише Чубайс.

Според него новата индустриална революция "не се различава много от предшественика си - индустриалната революция от 18-19 век". Няма различия "нито в обхвата на глобалната икономика, нито в степента на радикализъм". Но тя се различава "по скорост - ще отнеме само около 30-50 години", пише Чубайс.

Според източници на РБК през юни премиерът Михаил Мишустин е решил да създаде работни групи "за адаптиране на руската икономика към глобалния енергиен преход" - за намаляване на търсенето на традиционно гориво на фона на развитието на алтернативната енергия.

Куратор на групите ще бъде първият вицепремиер Андрей Белоусов. Това решение е взето на фона на плановете на Китай за борба с изменението на климата и радикалните инициативи на ЕС за защита на пазара му от "мръсни" стоки. "Задачата е да се идентифицират рисковете и възможностите на глобалния енергиен преход за руската икономика, да се оценят сценариите за всички разклонения и да се изработи оптималният. Важно е да се гарантира събирането на надеждни данни, координацията на отделите, организациите и експертите ", описва работата източник, близък до правителството.

Събеседниците на РБК също казаха, че през последния месец правителството проведе поредица от закрити дискусии относно подготовката на Русия за текущото преструктуриране на световната икономика към нисковъглеродно развитие. Вицепремиерите проведоха закрити заседания, на които обсъдиха предварителните резултати от анализа на рисковете и възможностите за Русия.